Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Otjänligt vatten i flera badsjöar

I Partille avråder kommunen från bad i Stora Hålsjön och i Ale är vattnet otjänligt vid kommunala badplatserna i Hålsjön och Vimmersjön.

För de båda Ale-sjöarna är det algblomning som gör att kommunen avråder från bad i Hålsjön i Hålanda och Vimmersjön utanför Nödinge. I stället hänvisas badgästerna till Surtesjön och Hultasjön.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Partille konstaterades otjänligt vatten i fredags i Stora Hålsjön som ligger i Öjersjö. Här är det halterna av tarmbakterier, enterokocker, som är förhöjda.

Sjön är ingen kommunal badplats men kommunen har satt upp skyltar där man avråder från bad och i stället hänvisar badande till närbelägna Kåsjön.

- Vi har tagit ett förnyat prov i dag som nu går till analys, berättar samhällsbyggnadschefen Jörgen Hermansson.

- Vi vet inte riktigt varför vattenkvaliteten har försämrats men det är en liten sjö som inte är så cirkulerad och vi har ju en lång period av höga temperaturer bakom oss, säger han.

Andra mindre sjöar i Storgöteborg har också haft anmärkningar på höjda bakteriehalter, dock inte så höga att vattnet räknas som otjänligt. I senaste mätningarna fanns sådana anmärkningar i Lilla Stamsjön, Lerum, samt i Stensjön, Södra Barnsjön och Södra Långvattnet i Mölndal.

På kusten hade Björkängs badplats i Varberg otjänligt vatten vid senaste mätningen. Tidigare i somras visade även mätningar vid Marstrand strandverket på otjänligt vatten men senare mätningar har varit utan anmärkningar.

Du kan själv kontrollera de inrapporterade mätningarna på den särskilda webbplatsen http://badplatsen.folkhalsomyndigheten.se/

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.