Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Oseriös stödfond kan härja

Boende i Hindås har fått insamlingspåsar i brevlådan från en stödorganisations om säger sig skicka kläder, bärbara datorer och handväskor till nödlidande. Men organisationen kan vara falsk.

Boende i Hindås har hört av sig till GP om insamlingspåsar de fått i sina brevlådor.

På påsarna står det att organisationen SOS Stödfond tar emot leksaker, kläder eller underkläder som de i sin tur ska skicka till nödlidande i bland annat östra Afrika och till familjer som flytt från våldsamheter i Libyen.

När man går in på organisationens hemsida finns inget namn på någon person att kontakta och ingen svarar i telefon när man ringer.

– Svarar de inte på frågan som man skickar i kundtjänstformuläret, saknar 90-konto eller inte svarar i telefon så känns det inte seriöst, säger Sofie Spetz, konsumentrådgivare i Göteborg.

Andra tips som Sofie Spetz delar med sig är att inte bara kolla på organisationens hemsida. Utan googla runt och se andras omdömen om hjälporganisationen.

På lördag ska Parma Stödfond samla in påsarna från Hindåsborna som uppmanas ställa ut dem utanför sin port.

Under fredagseftermiddagen och - kvällen - hörde flera av sig efter att ha läst om de falska insamlingspåsarna. En kvinna skriver i ett mejl:

"Jag bor i Partille (villaområdet mellan Furulund och Skulltorp) och hade en dylik påse i brevlådan imorse (eller möjligtvis igår) med insamlingsdag måndag. Texten var på flera ställen felstavad med generellt dålig svenska, och det hela kändes oseriöst (sånär som på själva förpackningen av insamlingspåsen som borde kosta lite att ta fram)."

En man från Sävedalen skriver att SOS Stödfond även har delat ut plastpåsar i postfack hos honom.

"Jag kollade också på nätet - bra att GP varnar godtrogna som utnyttjas av SOS-beteckningen.", skriver mannen.

En man i Lunden hittade på torsdagen "ett tiotal likadana påsar" i sin uppgång. Han såg direkt att det var något lurigt.

En man i Landvetter hittade en insamlingspåse i sin brevlåda.

"Tänkte ta med den till jobbet och visa den för kompisarna där så de också får sig ett gott skratt. Har fotograferat av fram- och baksida på påsen så förstår ni vad jag menar", skriver mannen.

Har du drabbats av oseriösa hjälporganisationer eller känner du till SOS Stödfond. Hör av dig till [email protected] eller ring GP:s tipstelefon 031-172010.

Mest läst