Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Oscar till Vikander en högoddsare

Förra året trodde alla (i Sverige) att Ruben Östlunds Turist skulle bli Oscarsnominerad i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film, men så blev det inte, vilket är ett av väldigt många exempel på att helsvenska filmer har svårt att hävda sig på den allra största filmgalan.

Desto mer anmärkningsvärt att Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blivit nominerad för Bästa mask/smink. I och för sig brukar mask/smink bara ägnas ett förstrött intresse på den direktsända galan, men vinstchanserna för Love Larsson och Eva von Bahr betraktar jag i egenskap av oddsberäknare som hyfsat goda. I den här kategorin är det nämligen bara tre filmer som tävlar. Att jämföra med Bästa film där kampen står mellan åtta olika rullar.

Hundraåringens motståndare är Mad Max: Fury Road och The Revenant. Ingen skrattmatch för Sverige med andra ord, men det krävs onekligen en hel del för att få Robert Gustafsson att se ut som hundraåring, och vara helt trovärdig.

Golden Globe-galan brukar vara en kassaskåpssäker indikation på hur priserna fördelas på Oscarsgalan. Alicia Vikander var Golden Globe-nominerad för Ex Machina/bästa kvinnliga biroll, men fick se sig slagen av Kate Winslet (Steve Jobs). Oscarsnominerad i samma kategori är Vikander för en helt annan film, The Danish girl (som kommer att visas på Göteborgs filmfestival).

De fyra andra nominerade skådespelerskorna är Rachel McAdams, Rooney Mara, Jennifer Jason Leigh och Winslet. Tyvärr är Vikander chanslös. Oscarn kommer att gå till antingen Winslet eller Mara.

Oscarsgalan, som tv-sänds för nattugglor, är som den är. Evighetslång och seg i största allmänhet fram till de tunga kategorierna då det plötsligt blir väldigt bråttom eftersom producenten glömt bort att titta på klockan.

Det mesta pekar hursomhelst mot att Alejandro Gonzáles Innárritus nya film The Revenant kommer att bli den stora vinnaren, i betydelsen Bästa film, Bästa regi och Bästa manliga huvudroll (Leonardo Di Caprio). Å den andra sidan fick möjligen Innárritu sin mer än väl beskärda del av Oscars förra året då Birdman, en smula otippat, sopade hem det mesta.

Den absolut roligaste nomineringen är annars den till Sylvester Stallone/bästa manliga biroll i Creed. Han ger sig inte, Stallone, utan spelar Rocky Balboa ännu en gång. Stallone är född 1946. Senast Sly blev Oscarsnominerad var 1976, för just Rocky. Sluggern var överårig redan då. Stallone vinner det här, för lång och trogen tjänst.

Mest läst