Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Osbeckska vägrar betala ut pengar till barnen

Alla årets ansökningar om pengar från Osbeckska fonden ligger oöppnade. Politikerna i styrelsen har gett kommunen ett ultimatum: antingen får de ut sina kritiserade arvoden – eller så förblir ansökningarna liggande.

- Vi undrade just vad som hänt med vår ansökan. Osbeckska fonden har varit en stor bidragsgivare genom åren för att vi ska kunna ha aktiviteter för ungdomarna och barnen, säger Lillemor Axell, donationsansvarig på Föräldraföreningen för Synskadade Barn och Ungdomar, FSBU.

Vanligtvis brukar föreningen får ett välbehövligt tillskott från Osbeckska fonden i god tid före sommarsemestrarna. I år klarar de finansieringen av bland annat ett seglarläger för barnen tack vare en buffert, men på längre sikt kan det se värre ut.

Osbeckska fonden ska, enligt stadgarna, bidra till ekonomiskt behövande hantverkare och till föreningar som förbättrar hälsan för "medellösa barn". Men som GP skrivit om i flera artiklar har en konflikt blossat upp mellan fritidspolitikerna i utdelningsstyrelsen och kommunstyrelsen. Utdelningsstyrelsen anklagas för att under ett otal år ha kvitterat ut arvoden trots att stadgarna säger att inga arvoden ska betalas ut. I juli gick kommunen till domstol för att kräva tillbaka pengarna från åren 2011 och 2012. Samtidigt har kommunstyrelsen beslutat att inte betala ut arvoden för 2013 i linje med stadgarna.

Styrelsen har svarat med att inte hantera ansökningarna till dess de får betalt för det arbete de utfört och till dess konflikten är löst.

- Det är precis som om du lämnar in en bil till en verkstad, säger Jan Hågfeldt (M), ordförande i utdelningsstyrelsen.

- Om de gör en massa reparationer på din bil och du sedan inte vill betala. Vad gör verkstaden då? Då behåller de bilen till dess du betalar för de har redan gjort jobbet. Det är samma sak här.

Finns det inte en skillnad mellan en bil på verkstad och människor som är i behov av pengar?

- Jo, det är klart att det drabbar tredje man, men det är förvaltaren som är ansvarig. Det är förvaltaren som vägrar betala ut ersättning och det är förvaltarens ansvar, säger Jan Hågfeldt.

Under de senaste veckorna har stadsjuristen i Göteborgs stad, Jan Persson, skrivit till utdelningsstyrelsens ledamöter. Han har beskrivit problemet med att medel inte betalats ut, att personer som ansökt medel hört av sig och förklarade nu senast att han måste agera om inte styrelsen fullföljer sitt uppdrag.

På en rak fråga säger Jan Persson till GP att han inte riktigt vet hur han ska agera i detalj, men att staden som förvaltare måste se till att Osbeckska fondens stadgar följs och att pengar delas ut till de behövande som är i behov av pengar.

- I juridisk mening är det så att även om man har en utdelningsstyrelse så är det förvaltarens som är ytterst ansvarig att det här sköts på ett riktigt sätt. Jag känner att jag behöver göra något, säger Jan Persson.

Efter att det senaste brevet kom ut till styrelseledamöterna har styrelsen talats vid, enligt Jan Hågfeldt. De kommer fortfarande inte hantera några ansökningar innan arvodena betalas ut. Däremot kan staden hämta ansökningarna och göra jobbet själva.

- Jan Persson får komma och hämta dem hos mig, säger Jan Hågfeldt och berättar att de ligger hos honom oöppnade.

Styrelsen har också kommit överens om att lämna sina uppdrag.

November 2013 skrev GP om hur styrelsen i Osbeckska stiftelsen betalt ut arvoden till sig själva trots att stadgarna uttryckligen förbjuder det. Vi kunde visa att pengar avsedda för "ekonomiskt behövande" i minst fem år hade betalts ut till styrelsen.

Februari 2014 kunde GP berätta att tjänstemännen föreslog politikerna att inte kräva tillbaka pengar från styrelsen men att stadgarna ska ändras genom så kallad permutation.

Mars 2014 beslutade Länsstyrelsen att kommunen ska betala tillbaka två års arvoden till styrelsen. GP kunde berätta att revisionsbyrån PWC, trots utfästelser, inte reagerat.

Augusti 2014 stämde staden fem av styrelseledamöterna i Osbeckska fonden vid Göteborgs tingsrätt för att få tillbaka de, enligt kommunen, felaktigt utbetalade arvodena.

Mest läst