Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

OS-hoppets tuffa tid

På tisdag hörs OS-hoppet Douglas Lindelöw, 25, av Riksidrottsnämnden och några dagar senare får han veta hur den ser på avstängningen som riskerar att spoliera hans tävlingssäsong.

Infekterad ägartvist, försäljning av topphästen Casello – och två månaders avstängning efter beslut av Svenska Ridsportsförbundets disciplinnämnd.

Ryttarstjärnan Douglas Lindelöw har haft sitt livs tuffaste halvår.

- Det har funnits stunder då jag varit nära att lägga av, säger han till GP.

Fjolåret började dock bra.

Som enda svenska ekipage tog han och Casello sig till världscupfinalen i Las Vegas där de slutade åtta. Framgången ledde till en landslagsplats och i slutet av sommaren red Lindelöw dubbla EM-finaler.

Allt såg ljust ut, den stabila duon var tveklöst ett av Sveriges starkaste hopp inför kommande OS i Rio.

Men med hösten kom molnen.

Ägarna var inte ense om Casellos framtid. Tvisten slutade med försäljning – stjärnhästen ägs nu av fyrfaldige OS-guldmedaljören Ludvig Beerbaum och är tyskt OS-hopp.

Till råga på eländet blev Douglas Lindelöw dessutom avstängd två månader efter anklagelser om att ha hanterat en av sina hästar för hårt vid en tävling i Helsingborg i höstas.

Ett beslut som indirekt ledde till att han missade flera viktiga internationella tävlingar i jakten på poäng i världscupen.

- Det här har tagit mig hårt. Dels för att det handlar om mitt yrke och min sportsliga satsning, dels för att det inte finns på kartan att jag skulle göra en häst illa. Det här är mitt liv och min passion, säger han.

Eftersom han bestrider anmälan om "otillåten hantering av häst" överklagades beslutet som togs av Ridsportsförbundets disciplinnämnd. På tisdag hörs han av Riksidrottsnämnden, RIN, idrottens motsvarighet till Högsta domstolen, och några dagar senare väntas beslutet.

- Det är klart att jag hoppas på upprättelse. Det handlar om min heder, om min framtid, säger han.

Utan att föregripa utgången är Douglas Lindelöw kritisk till hur förbundets disciplinnämnd handlagt hans fall.

- Det finns omständigheter i hanteringen av ärendet som både förvånar och oroar mig. Allt gick så snabbt. Jag hade önskat tydligare information från förbundet om vilka rättigheter och vilka skyldigheter som gäller. Jag hoppas att andra ska slippa vara med om något liknande och tror att det behövs en granskning av hur sådana här fall handläggs för att allt ska gå rätt till, betonar han.

Han säger att motgångarna tagit honom hårt, inte minst mentalt.

I sina mörkaste stunder har han funderat på en annan karriär, även om det inte är det som han vill.

- Jag har stundtals känt mig maktlös och bedrövad. Hade jag inte fått ett så stort och varmt stöd av så många som jag har fått, så hade jag nog inte orkat hålla modet uppe, säger han.

Douglas Lindelöw hoppas att han snart kunna lägga motgångarna bakom sig. Om RIN fastställer beslutet återstår en månad av avstängningen. Målet är fortfarande att ta en plats i världscupfinalen i Göteborg i slutet av mars.

- Men då krävs att jag kan rida sista deltävlingen av världscupen i Bordeaux och ta tillräckligt med poäng för att gå vidare. Chansen är inte så stor, men finns möjligheten ska jag ta den.

Det stora målet i hans tävlingsplan står kvar; att rida in på OS-arenan i Rio i slutet av sommaren.

- Jag har inte Casello, men jag har andra hästar som jag tror på . Det vill jag visa under våren.

Ålder: 25.

Bor: På gården Fulltofta utanför Hörby i Skåne.

Familj: Sambon Irma Karlsson, även hon framgångsrik hoppryttare.

Tävlar för: Flyinge Hästsportklubb

Meriter, ett urval: EM-guld som young rider 2010, SM-guld inomhus 2010. Åttondeplats i världscupfinalen i Las Vegas i april 2015. Red EM-final i lag och individuellt i Aachen, Tyskland, 2015. Ingår i hopplandslagets spetsgrupp.

Mål: Världscupfinal i Göteborg i påskhelgen. Nationshoppning till våren. OS i Rio till sommaren.

Trolig mästerskaps häst: Udermus.

Om att rida i Scandinavium: Det är som att komma hem. Det var där jag fick mitt genombrott. Publiken är fantastisk.

Mest läst