Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

OS-boxaren Bogere dömd till fängelse

Fem rånare trängde in i en villa i Dalsjöfors. De tryckte bland annat en laddad pistol mot tinningen på pappan i familjen. Boxningsstjärnan Patrick Bogere, 24, dömdes i går till ett kraftigt fängelsestraff, för inblandning i det brutala överfallet.
Inför OS i Aten 2004 fanns det förhoppningar om en svensk medalj i boxning. Mångfaldige svenske mästaren Patrick Bogere från Göteborg bedömdes som kapabel att nå prispallen.
Han stupade dock på vägen dit - och sedan dess har karriären hamnat i en akut utförsbacke.
Den en gång så lovande idrottsmannen straffas nu hårt av Borås tingsrätt. Påföljden för honom blev tre år och åtta månaders fängelse.
- Patrick är djupt skakad, mycket tagen av domen. För oss är det ett dråpslag. Jag trodde att min klient skulle frias och han hävdar fortfarande sin oskuld, säger advokat Rikard Fagerberg.
Försöket till grovt rån, som genomfördes den 1 juni, är det allvarligaste av de brott som Bogere åtalats för.
Tillsammans med fyra andra unga män, maskerade och rejält beväpnad, anklagas han för ha klivit rakt in i en fastighet i det lilla samhället Dalsjöfors. Där vistades en man som, enligt rykten, hade en hel del kontanter hemma.
Hot och våld användes för att tvinga fram pengar och värdeföremål.
Eftersom ingen av de misstänkta erkänner, är det inte klarlagt varför kvintetten annars valde just detta offer.
I huset fanns även företagarens tidigare fru och tre barn, varav två minderåriga.
Orsaken till att rånförsöket avbröts var att den 15-årige sonen i huset - enligt förundersökningen - fick något som kan liknas vid ett raseriutbrott.
Med ett slagträ jagade han ut delar av det objudna sällskapet. Resten försvann också, eftersom andra människor plötsligt började strömma till.
Bogere och hans fyra kumpaner greps ganska omgående.
I bevisningen mot den kände OS-boxaren ingår bland annat hans gråa Volkswagen, ett fordon som synts på brottsplatsen.
Men det som i första hand binder gänget till den påstådda kriminaliteten är telefonavlyssning. En av medlemmarna var redan före det grova rånet väldigt intressant för polisen.
När spanare bevakade honom, hittade de resten av männen. Avläsning av mobilmaster visar dessutom att flera av dem befann sig i Dalsjöforstrakten vid den aktuella tidpunkten.
Patrick Bogere fälls för ytterligare ett par mindre brott:
Hot mot tjänsteman, den 30 april 2005:
När två polismän omhändertog honom för fylleri, skall Bogere ha skrikit att han hade kontakter inom Original Gangsters, Bandidos och Tigrarna och att dessa individer kunde lägga bomber under polisernas bilar.
Olovligt förfogande och stöld, våren 2006:
Patrick Bogere anses skyldig till att ha lagt beslag på en kvinnas mobiltelefon på Park Lane och stulit samma typ av föremål från en man på restaurang Lounge.
- Det mesta tyder i dag på att vi överklagar den här domen till hovrätten, summerar Rikard Fagerberg.
Mest läst