Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oron bortblåst på börsen

EU:s gigantiska krispaket möttes av jubel på världens aktiemarknader. Stockholmsbörsen steg med drygt sex procent. Men skuldkrisen är långt ifrån över, varnar ekonomer och aktieexperter.

Oron kring Greklands och andra euroländers svaga statsfinanser som i förra veckan fick börsen att störtdyka fyra dagar i rad var bortblåst på måndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stockholmsbörsens OMXS-index hade vid stängning stigit med 6,3 procent. Storbankerna Swedbank, SEB och Nordea var de stora dragloken.

Även i USA och övriga Europa steg börserna kraftigt. Paris var upp nära tio procent, medan London och Frankfurt steg drygt fem procent. I Madrid, med Spanien som ett av de statsfinansiellt utsatta länderna, brakade börsen i väg med nära 14,5 procent. I Italien steg Milano-börsen över elva procent.

Euron och den svenska kronan återhämtade sig och räntorna på de krisdrabbade euroländernas statspapper föll tillbaka.

Det enorma stödpaketet på 750 miljarder euro riktat mot euroländer i nöd presenterades under natten till måndagen, sedan EU:s finansministrar fört en kamp mot klockan för att undvika ny turbulens på de finansiella marknaderna.

– Det var helt nödvändigt att få detta på plats före det att marknaderna öppnade, sade finansminister Anders Borg (M) vid en pressträff.

Han anser att paketet innebär förbättrade utsikter för en fortsatt konjunkturåterhämtning. Men både Borg och flera utomstående bedömare varnar för att oron bland kapitalplacerarna snabbt kan komma tillbaka.

– Krisen är inte över på grund av detta, det är viktigt att framhålla, säger Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.

Hon menar att krispaketet främst är utformat just för att lugna de finansiella marknaderna. Men många problem återstår att lösa, enligt Hermansson:

– Om man ska behöva komma överens i alla nationella parlament, och sedan ska Frankrike och Tyskland förhandla, då kommer det att ta tid vid varje kris. Man måste ha institutioner som gör att det snabbt kan tillföras stöd när det behövs.

Och själva roten till det onda – de stora budgetunderskotten – finns kvar. Efter Grekland är det snart Spaniens och Portugals tur att redovisa hur statsfinanserna ska styras upp.

– Då finns det stor risk för att oron blommar upp igen. Så jag tror att man ska vänja sig vid en väldigt slagig börs, säger Mattias Oppenstam, aktiechef på HQ Bank.

Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, tror på ett mer positivt börsklimat framöver. Men någon köphysteri är knappast att vänta. Förra veckans ras kommer att sitta kvar i placerarnas medvetande under en tid, bedömer han.

– Det här har fört in en risk i aktieplaceringar som inte fanns i folks medvetande för en vecka sedan. Det kommer att dämpa den här automatiska köpivern, säger Malmqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.