Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oroligt vid extremistmöte

Inför den antimuslimska organisationen Swedish defence leagues manifestation utbröt oroligheter när motdemonstranterna hade samlats på Stortorget i Malmö.

-Det har varit en del sammandrabbningar och jag har sett att polisen har använt batonger mot demonstranterna, sade TT:s reporter på plats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Antimuslimska Swedish defence league hade då ännu inte kommit till torget.

Men dramatiken blev kortvarig. Ordningen var tämligen återställd på Stortorget när en liten grupp om cirka 20 personer från Swedish defence league höll sin manifestation mot vad man kallar "politisk islam" på torget, men enligt TT:s reporter var det omöjligt att höra vad någon av dem sade eftersom de i princip var inkapslade bakom de många poliserna.

Desto fler, cirka 500, var motdemonstranterna utanför avspärrningarna som med busvisslingar, visselpipor, rop och skrän gjorde allt för att störa torgmötet. I detta talade SDL:s ordförande Kamil Ryba och gäster från förbundets systerorganisationer i Danmark och Polen. Men inte mycket av deras budskap trängde igenom allt oväsen.

Det mest dramatiska inträffade också långt innan mötet startade. Motdemonstranterna drog plötsligt iväg med det yttre av de två kravallstaketen och åstadkom visst kaos med hjälp av fem-sex bengaliska eldar och ett dussintal knallskott. Poliserna lyckades dock snart pressa tillbaka demonstranterna, dra tillbaka staketet och på det hela taget återställa ordningen.

Två av de överlag unga rasistmotståndarna greps misstänkta för förberedelse av allmän ödeläggelse. Ytterligare sex omhändertogs för störande av ordningen och skadegörelse.