Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oro efter utbrott av röda hund

Ett första fall av sjukdomen röda hund har upptäckts utanför Järna i Stockholmsområdet. En person insjuknade nyligen på ett läger i Västmanland, där omkring hundra personer från hela landet deltog.

– Nu finns risken att sjukdomen sprids till betydligt fler, varnar Per Follin, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan april i år har drygt 35 fall av röda hund rapporterats från Järna, söder om Stockholm. Det är det största utbrottet i Sverige sedan det kombinerade mässling- påssjuke- och röda hundvaccinet (MPR) infördes i början av 80-talet.

Att just Järna, som är centrum för den antroposofiska rörelsen i Skandinavien, drabbats är ingen slump. Enligt antroposoferna är sjukdomar som röda hund och mässling naturliga kriser och man vaccinerar därför inte sina barn.

Den person som insjuknat på lägret i Västmanland har troligen smittats i Järna, men kan alltså ha spridit sjukdomen till personer från andra delar av landet.

– Samtliga deltagare på lägret uppmanades före hemresan att omedelbart ta kontakt med vården om de blir sjuka. Med hänsyn taget till inkubationstiden bör de insjukna före den 28 juli, säger Per Follin.

I går eftermiddag gick han ut med information till all vårdpersonal i VG-regionen. Till exempel ska personer med misstänkt röda hund inte placeras i öppna väntrum.

– Vi betonar också hur viktigt det är att vara extra observant den närmaste tiden. Röda hund är visserligen en lindrig sjukdom i sig, men mycket farlig för gravida. Risken för fosterskador är hela 90 procent under graviditetens första tre månader, förklarar Per Follin.

Tack vare MPR-vaccinationen har det på senare år inte fötts något barn med skador av röda hund i Sverige, men fortfarande erbjuds de flesta svenska gravida kvinnor provtagning på MVC för bestämning av antikroppar mot röda hundvirus.

Syftet är att fånga upp dem som inte haft sjukdomen och inte blivit vaccinerade, och dem som trots vaccination saknar antikroppar. Ungefär 2-5 procent erbjuds vaccination efter graviditet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.