Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Oro över franskt lagförslag mot burka

I dag kom beskedet att ett lagförslag om förbud mot burka blir verklighet i Frankrike. I Göteborg är plagget redan förbjudet i klassrummen.

Förbud mot heltäckande slöja på skolor, sjukhus, administrativa institutioner och allmänna transporter i Frankrike. Det föreslår den kommission som på tisdagen lade fram sin rapport om burka och heltäckande slöja till nationalförsamlingen.

I samtliga Göteborgs skolor finns det redan regler som förbjuder klädnaden inne i klassrummen. I övriga lokaler och korridorer på skolområdet är det dock tillåtet.

"En fråga om respekt"

Ahmed Al-Mofty, ordförande i Islamiska Informationsföreningen (IIF) i Göteborg, är en av dem som är skeptisk mot dessa förbud och restriktioner.

Han menar att det handlar om att respektera varje människas val.

- Att förbjuda olika klädesplagg eller göra dem olagliga, som man vill i Frankrike, verkar vara en del av en starkare trend. Ta bara det här med minareterna till exempel, det stiftas lagar mot Islam. Varför förbjuder man till exempel inte kors i större storlekar eller judarnas kippa, säger Mofty och fortsätter:

- Det står tydligt i Koranen att kvinnan ska täcka håret och barmen. Men vi som förening säger aldrig till en kvinna att ta på sig slöja eller burka. Om hon däremot själv väljer att göra det så måste man självklart respektera detta. Alla måste ta hänsyn till den så kallade religionsfriheten.

Kontakten är viktig

Solveig Wahlqvist, avdelningschef på Utbildningsnämndens verksamhetsutveckling, menar däremot att det finns en poäng med att kräva att man tar av sig slöjan i vissa sammanhang.

- Vi förde den här diskussionen med Skolverket för ungefär tre år sedan och kom fram till att vi kunde kräva att man visade ansiktet i undervisningsmomentet, säger hon.

Wahlqvist understryker att det är viktigt för läraren att kunna möta blickar samt läsa kroppsspråk och ansiktsuttryck. Att kunna kommunicera och få kontakt med eleverna.

- Det här är något som också förbereder för eventuella praktiker, men också för arbetslivet, tillägger hon.

Det finns dock andra orsaker än distansen som plagget anses skapa. Wahlqvist framhåller att lärare tidigare nämnt att de till och med varit osäkra på om det var rätt kvinna som satt i klassrummet.

90 procent under 40 år

I Frankrike har förbudsärendet behandlats av den parlamentarisk kommission som lade fram rapporten på tisdagen.

Denna föreslår att en lag föregås av ett offentligt ställningstagande från nationalförsamlingens sida. En sådan resolutions skulle dock helt sakna en lags tvingande tyngd.

I dag bär närmare 2 000 kvinnor i Frankrike burka. Tre fjärdedelar av dem är franska medborgare - en fjärdedel är kvinnor som konverterat till islam. 90 procent är under 40 år, uppger TT.

Förslaget att förbjuda den heltäckande slöjan diskuteras även bland annat i Danmark där både De Konservativa och Danske Folkeparti är positiva till förslaget.

Mest läst