Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ormbiten man på bättringsvägen

En katt och en fågel hämtades på måndagen ur den ormbitne mannens lägenhet. Länsstyrelsen avvaktar med sin bedömning av om ormarna förvarats på rätt sätt. Mannen uppges nu vara på bättringsvägen.

Polisen lät på måndagseftermiddagen en anhörig till den 42-årige ormägaren komma in i lägenheten och ta hand om hans båda övriga djur.

- Det är ingen överhängande fara för ormarna nu. Vi kollade så att det fanns vatten till dem, sedan gick vi igen, säger Göran Winquist på polisens miljöbrottsenhet.

Mannen, som på lördagskvällen blev biten av en svartkobra, var på måndagseftermiddagen på bättringsvägen efter att ha fått motgift, enligt SVT:s Västnytt. Han vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Svartkobran var en av ett 40-tal mycket giftiga ormar som mannen höll i sin lägenhet. Han bets i handen, talade med polisen och förlorade därefter medvetandet.

- Det farligaste är nervgiftet som kan slå sig på hjärtat och andningen. Därför gäller det att binda om armen om man blir biten av en orm med nervgift. Dessutom är det stor risk för att en biten kroppsdel måste amputeras eftersom kobror har enzymer som orsakar vävnadsdöd, säger Jan Westin, vetenskaplig ledare vid Universeum, som hade personal i lägenheten på Dimvädersgatan i lördags.

Universeum skall i oktober hålla en giftormskurs för bland andra personal på andra djurparker. Den handlar om hur man hanterar giftormar, säkerhetsutrustning och vad man ska göra om olyckan ändå är framme.

- Jag skulle gärna se någon form av giftormskörkort för alla som hanterar dessa ormar. Nu krävs ingenting, säger Jan Westin, som uppger att Universeums djurvårdare kände till den ormbitne mannen, som varit importör/exportör av ormar.

- Han hade uppenbarligen lägenheten full av terrarier, ungefär ett 30-tal plus ett antal plastbackar, speciella backar för förvaring av ormar, säger Westin.

För yrkesmässig verksamhet med ormar krävs tillstånd. Huruvida den 42-årige mannens ormverksamhet varit just yrkesmässig gick inte att få klart besked om under måndagen. Hans enskilda firma har för tillfället status som ej aktiv.

Varken jordbruksverket eller länsstyrelsen har något ärende på mannen eller hans verksamhet.

- Han har inget tillstånd och finns inte med i rullorna överhuvudtaget. Det kan tyckas märkligt, med tanke på att han importerat och exporterat, säger Tomas Gideflod, kontrollant på länsstyrelsens djurskyddsenhet.

- Det är en sak vi får utreda vidare, liksom om ormarna har förvarats på rätt sätt utifrån djurskyddsaspekten.

31 januari i år upphävde kommunfullmäktige kravet på ormägare att söka tillstånd. Fram till dess krävdes ansökan från alla som ville hålla sig med orm inom tättbebyggt område (område med detaljplan eller områdesbestämmelse).

Miljöförvaltningen motiverade varför tillståndsplikten skulle slopas:

* Färre än tio ansökningar kommer in per år.

* Varken miljön eller hälsan vinner något på tillståndsprövning.

* Omkringboende klagar sällan på ormar eller annan djurhållning.

* Tillståndsprövning är en "omodern" kvarleva från gamla hälsoskyddslagens tid.

- Det har aldrig funnits något förbud mot giftormar, och tillståndsplikten var ett väldigt trubbigt verktyg. Om en person visade att han hade kunskap för att hålla ormar så hade vi små möjligheter att begränsa tillståndet, säger Andreas Severinsson, enhetschef på miljöförvaltningen, som tillägger:

- Om man ska reglera förekomsten av giftiga djur bör man göra det på nationell nivå. Kommunala regler är dåliga verktyg.

Andreas Severinsson uppger att den ormbitne mannen aldrig sökt eller haft något kommunalt tillstånd för att hålla ormar.

Mest läst