Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Orimligt utan fasta p-platser

Det hade varit klädsamt om den rödgröna politiska ledningen tagit sitt ansvar för parkeringsfrågan på Saltholmen i stället för att gömma sig bakom parkeringsbolagets direktör, skriver David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD).

Slutreplik

Saltholmen, 18/12 och 24/12

Parkeringsfrågan på Saltholmen behöver lösas med kloka beslut. Vi fick ett svar på vårt inlägg, men inte ifrån den rödgröna politiska ledningen utan ifrån bolagets verkställande direktör. Var är de ansvariga rödgröna politikerna?

Vi gläds över att Parkeringsbolaget nu verkar ha insett att det är helt annorlunda att bo och verka på våra öar än vad det är i övriga delar av staden. Vårt fokus med vår artikel var att peka på saker som kan göra vardagslivet och möjligheterna att driva företag och arbeta på öarna lite enklare. Parkeringsfrågan är fullständigt ofrånkomlig i det sammanhanget. För många är just parkeringen på Saltholmen flaskhalsen i hela livssituationen.

Ett välkänt faktum

Med en fast p-plats är det enklare, utan fast p-plats blir allt svårare. Vi har förståelse för att detta verkar helt obegripligt för den oinsatte, men för öborna är det ett välkänt faktum. För många öbor har den dagen då man fick sin parkeringsplats blivit en nästan lika stor plats i minnet som studenten. Den dagen har blivit en referenspunkt i livet på ön.

Nu föreslås att de fasta parkeringsplatserna tas bort genom ett beslut på ett stängt styrelsemöte. Det blir ett definitivt beslut som dessutom inte kan överklagas. Det är alldeles självklart att det skapar oro och förtvivlan. Vi vill dock understyrka att bolagets direktör gör sitt jobb och bär inte ansvaret. Det gör i stället den politiska ledningen som har låtit situationen bli vad den är i dag.

Kräver god logistik hela vägen

Vi har inget emot att se över effektiviteten på parkeringsplatserna. Frågan är bara hur man ska mäta och vilka värden som ska anses vara bra respektive dåliga. Vi vill att fler ska få chansen att bo, besöka, arbeta och driva företag på öarna, året runt. Vi vill att fler ska kunna parkera sin bil och ha möjligheten att besöka Sveriges vackraste skärgård. Men det kräver god logistik hela vägen och där är parkering centralt.

Trafik- och parkeringsledningssystem är bra, så länge de fungerar och är förutsägbara för åretruntboende. Att det blir svårare för boende och verksamma under soliga dagar är orimligt.

Driver man ett företag eller tar aktiv del i samhället på annat sätt, är det rimligt att man ska kunna planera sitt resande på ett så bra sätt som möjligt. Den förutsättningen minskar radikalt när parkeringsmöjligheten blir beroende av variabler som är svåra att förutse. Här har Parkeringsbolaget, trots omfattande utredningar och mätningar, en bit kvar innan man är i mål, enligt vår och många öbors uppfattning.

Ta inte bort de fasta platserna. Det är helt enkelt inget bra beslut.

David Lega (KD)

kommunalråd

Marianne Bergman (KD)

ledamot kommunfullmäktige

Bild - 2
David Lega (KD), kommunalråd Göteborg Marianne Bergman (KD), ledamot kommunfullmäktige Göteborg
Bild - 3
Mest läst