Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Orimligt att utvisa Ibrahim

Det skall inte vara en nackdel att ha arbetat natt i fem år för att kunna plugga till undersköterska.

Med förnuft och känsla borde Kawa Ibrahim självklart få stanna i Sverige. Med förnuft därför att han har gjort allt rätt och mer därtill. Med känsla därför att lagen aldrig bör användas för att i onödan göra människor illa. Om Ibrahim utvisas till Irak är det en skandal.

Kawa Ibrahim har varit länge i Sverige, sökt politisk asyl och fått avslag. Men sedan december 2008 går det att växla spår och i stället för asyl söka arbetstillstånd – för den som har ett stadigvarande arbete. Det har Ibrahim. Men vi tar det från början. För att få arbetstillstånd och därmed rätt att stanna i Sverige krävs, förutom att ett giltigt pass, följande:

Den sökande skall ha haft arbete hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna och ha erbjudande om fortsatt arbete i ytterligare minst ett år.

Anställningsvillkoren får inte vara sämre än gällande kollektivavtal.

Lönen skall gå att leva på. Migrationsverket anser att minimum är 13 000 kronor i månaden före skatt.

Kawa Ibrahim har varit anställd som tidningsbud i snart fem år. Det borde räcka, kan man tänka. Men det är de senaste sex månaderna som räknas. Under den tiden fullbordade han även sin utbildning till undersköterska och tog examen första juni. Examensplugget fäller honom.

Under utbildningen har Ibrahim arbetat på nätterna och pluggat på dagarna. Men för att klara av sista etappen tog han, för sparade pengar, tjänstledigt i sammanlagt en månad. Därmed uppfyller han inte kravet på sex månaders arbete med minst 13 000 kronor i bruttolön omedelbart före ansökan om uppehållstillstånd.

Vidare har Västsvensk Tidningsdistribution lämnat över tidningsdistributionen i Borås till Tidningsbärarna. Formellt har Ibrahim bytt arbetsgivare. Att han har behållit sitt arbete oförändrat spelar ingen roll.

Häromdagen riktade Statskontoret skarp kritik mot regeringens satsning på etableringslotsar för nyanlända flyktingar. Av drygt 10 000 lotsade invandrare har bara fyra procent fått arbete.

– Det finns ett antal saker vi behöver trimma, kommenterar integrationsminister Erik Ullenhag.

Kawa Ibrahim behöver inte trimmas. Han försörjer sig själv och har utbildat sig i ett bristyrke. Han har med råge uppfyllt andemeningen i lagstiftningen – som tillåter den som får avslag på en asylansökan att i stället söka arbetstillstånd.

Utvisningsbeslutet mot Kawa Ibrahim demonstrerar än en gång hur svensk utlänningslagstiftning och dess tillämpning brister i hänsyn till människor och människors verklighet.

Regelverket är strikt och det är också avsikten, säger Johanna Sjö, politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström (M) till GP:s reporter Axel Kronholm. Ord utan förnuft och känsla.

Varför godtar Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna att Moderaterna far fram som noshörningar i migrationspolitiken?

GP 27/6 -12

Mest läst