Organist Lukas Arvidsson spelar på Katolska Kyrkans nya orgel.
Organist Lukas Arvidsson spelar på Katolska Kyrkans nya orgel.

Orgeln på plats efter fem år

ANNONS
|

Organisten Lukas Arvidsson hittade det nya instrumentet på nätet. Eller – ny och ny ... Orgeln är över hundra år, från senromantiken. Tillverkad i England 1907, av J W Walker & sons.

Nu är alla delarna på plats och under fredagen visades den upp i kyrkan. Klockan tolv var det dags.

Ett antal av stans organister har slagit sina lovar runt Katolska kyrkan på senaste tiden och några var på plats på fredagen för att kolla in nykomlingen.

Först hördes bara sågljud från orgelläktaren. En provisorisk lösning för svälluckorna kom på plats. Men så fylldes kyrkorummet av ljudet från det mäktiga instrumentet. Lukas Arvidsson demonstrerade stråkstämmor, trumpeter, flöjter, klarinetter och klockspel. Från den ljusaste tonen till den mörkaste – så låg att den knappast hördes, det vibrerade bara lite i golvet. Tre oktaver lägre än låga C, 32 fot heter det i orgelsammanhang, berättade Daniel Johansson.

ANNONS

Det var Lukas Arvidsson som tog initiativ till att byta ut den gamla orgeln som egentligen var yngre. Den var byggd på 40-talet och krigsårens material var inte av bästa kvalitet. Den sista tiden har kyrkan haft en provisorisk lösning med en liten orgel. Den har nu hamnat i Angereds katolska kyrka.

- Man blev deprimerad av den gamla, rena metallskrotet, säger han.

Den nya däremot är av sällan skådad kvalitet. Det handlade mer om hantverk än om serietillverkning i Walkers orgelbyggeri. Och här finns material som ebenholts, mahogny och elfenben. Dessutom verkar den inte vara så mycket använd.

Orgeln i Örgryte nya kyrka är från samma tillverkare. Fast den är äldre och lite mindre.

- Den har också en mjukare klang, säger Lukas Arvidsson.

Han är lite trött, det har blivit många sena nätter för att på orgeln på plats och i spelbart skick. I fem år har den stått i nedpackad i Tostared kyrkorgelfabrik i väntan på att levereras till Katolska kyrkan. Uppackningen har inneburit en del överraskningar, berättar han, som spruckna träpipor till exempel.

Nu har orgeln har fått ny elektronik, och bara några få saker fattas. Orgelbyggarna blir kvar ett par dagar till.

Lukas Arvidsson började spela på den en vecka före jul och ackompanjerade en mässa med bara en stämma. Men nu kan orgeln användas med alla sina stämmor.

ANNONS

- Det känns fantastiskt. Den har en råare och kraftigare klang än vad man är van vid, säger han och ler.

Han hade letat länge innan hann fann den här orgeln på internet. Han åkte över till England tillsammans med orgelbyggaren Tore Johansson från Tostared som köpte orgeln för 22 000 pund och fraktade hem den i väntan på att Katolska kyrkan fick ihop pengarna.

Orgeln har tidigare stått i en kyrka i London, numera ett konserthus, Cadogan Hall, hemmascen för Royal Philharmonic Orchestra.

Orgelbygget i Göteborg började i höstas. Den senaste veckan har det handlat mycket om att stämma och det tar nog ett par veckor till innan den är helt klar.

På lördagen 16/1 är det invigningskonsert med Mikael Wahlin och senare högmässa, då spelar Lukas Arvidsson, Göteborgs gosskör sjunger och orgeln välsignas av biskop Anders Arborelius.

ANNONS