Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oredan i Göteborg består

Utredningen om Göteborgs kommunala bolag har arbetat från fel håll. Först borde man se över vilka bolag som ska bort, sedan organisera, skriver bland andra Theo Papaioannou, Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inga-Britt Ahlenius sätter fingret på det som är en orsak till den oreda som finns i Göteborg Stads organisation och dess bolag. Kulturen och mönstren sitter fast i väggarna. Vi kan intyga detta som nya aktörer på arenan. När vi klev in 2010 rullades mutskandalerna upp, en efter en. En dyster bild över hur det fungerat i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En av de främsta orsakerna till oredan är att Göteborgs bolagsstruktur urholkar transparensen och begränsar öppenheten. Den omfattande bolagsbildningen verkar ofta inte ha annan funktion än att hindra insyn och försvåra politisk styrning. Det är dags att på allvar se över om inte flera av bolagen ska avvecklas. Vägvalet har redan visat på handlingskraft när vi begärde att P-bolaget skulle återföras till Trafiknämnden. Något som röstades ned av de rödgröna.

Den bolagsutredning som de rödgröna nu hänvisar till handlar inte om några direkta sammanslagningar med redan befintliga förvaltningar. I stället handlar det om att gruppera om bolagen i underkoncerner, närmare sju sådana. Sedan skriver man upp moderbolaget Framtiden AB:s värde från 0,5 till 8,8 miljarder kronor. Ändamålet med denna uppskrivning är oklar och några argument redovisas inte. Är det för att möjliggöra en ny lånefinansierad arena?

Och läser man de rödgrönas svar så skriver de: ”Bolagen kommer med största sannolikhet att bli färre och de kommer att struktureras för att göra ägarstyrningen enklare.”

Sedan när är en så här viktig fråga en gissningslek? Utredningen av bolagen har arbetat från fel ände. Först borde man se över vilka bolag som ska bort, sedan organiserar man. Det nya förslaget medför en stor maktkoncentration till kommunledningen och innebär att kommunfullmäktiges insyn i bolagssfären kraftigt begränsas.

Staden står inför ett stort behov av starkt ledarskap som kan få ordning på oredan. Är de rödgröna kapabla att klara uppgiften?

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Tom Heyman (VV)

vice Partiledare, Vägvalet