Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ordning på din ekonomi

Sommaren gröper hål i mångas plånböcker. För studenter och singelhushåll är ekonomin ofta tuff och när hösten närmar sig kan det vara en bra idé att ta nytt grepp om privatekonomin.

När semester är över och det är dags att återgå till vardagens rutiner, är det för många läge för ett omtag i ekonomin.

- Sommaren innebär givetvis en extra belastning, så det är många som tycker att det är lite tufft precis i höststarten, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.

Ett bra första steg på vägen är att sätta sig ner och se över hur hårt sommaren har gått åt kontot. Hur mycket av besparingarna som gått åt, och vilka räkningar och utgifter som måste betalas just nu. När en plan ska läggas upp för ekonomin, rekommenderar Bodil Hallin att dela upp pengarna i tre grupper.

• Första gruppen är de fasta räkningar som ska betalas varje månad har. Antingen betalar man dem direkt, eller flyttar dem till ett särskilt räknekonto.

• Nummer två är de pengar man sedan sätter undan till en reserv. Alla behöver en reserv för oförutsedda utgifter, ett råd är att spara 10 procent av det man får efter skatt.

• Till sist har man de andra utgifterna. Bodil Hallin rekommenderar att någon månad skriva ner precis var pengarna går, för att få en överblick över vad man egentligen lägger sina pengar på.

För att lyckas skapa en buffert, rekommenderar Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, att man automatiskt för över pengar till ett sparkonto när lönen kommer. Då vänjer man sig inte vid att ha de pengarna på kontot.

- Om man har som filosofi att man sparar det som är kvar dagen innan jag får min nya lön, då är det stor risk att man gjort slut på de pengarna. Det är mycket lättare att sätta av pengarna i förväg, då finns det en mental spärr, och det ska mer till för att man ska tulla på det som man tänkt lägga undan.

För studenter och singelhushåll med mindre budget, varnar hon för att binda upp sin ekonomi på olika abonnemang. Även om 299 kronor i månaden inte låter så mycket, räcker det att binda tre sådana avtal för att vara uppe i en stor summa varje månad.

Det kan även vara en bra idé att se över sina fasta kostnader som löper varje månad. Att köpa saker på kreditkort kan bli ett dyrt sätt att betala. Enligt Gunilla Nyström kan det ibland vara mer fördelaktigt att ta ett lån med lägre ränta för att lösa de skulder man har.

De flesta studenter jobbar extra, någonting som Gunilla Nyström rekommenderar, men samtidigt höjer ett varnande finger för. Om extrajobbet går ut över studierna, kan det tvärtom bli en dyr historia.

- Om man inte klarar av att följa den ordinarie studietakten, så kan man istället förlora på att jobba extra. Risken finns att man behöver läsa en extra termin till exempel. Då kostar det väldigt mycket istället.

Däremot kan unga lägga funderingar på pensionssparande åt sidan med gott samvete. Det är viktigare att spara till livets investeringar.

- Är man ung tycker jag inte att man ska binda sina pengar i ett pensionssparande, det pratas ju ofta om det, att man ska börja pensionsspara tidigt, men det tycker inte jag. Är man yngre vill man kanske köpa bostad, köpa bil och bilda familj, så de sparade pengarna lär man behöva till sådana saker, säger Bodil Hallin.

Kapa småutgifter, 30 kronor om dagen i småutgifter blir 900 kronor på en månad.

Köp frukt och grönt efter säsong. Rotfrukter är extra billigt under hösten.

Vänta med bilköpet så länge som möjligt. Åk kollektivt eller gå med i en bilpool om du har möjlighet till det.

Betala räkningar i tid och undvik påminnelseavgifter. Har du svårt att betala: ring den du är skyldig pengar innan räkningen förfaller till betalning och be att få delbetala.

Kolla om du har rätt till bostadsbidrag. Är du under 29 år kan du få bostadsbidrag, har du inga barn kan du få upp till 1 300 kronor.

Det finns även en rad mobilappar som ger översikt över din ekonomi. Fyll i alla dina inkomster, utgifter och daglig transaktioner och få full koll på hur mycket du har kvar på kontot, och var pengarna har gått.

Mina utgifter 15 kronor

Smart Budget 22 kronor

MoneyBook 22 kronor

Mest läst