Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ordnar spelmara för gott ändamål

  Kawa Zolfagary, grundare av Vita Kränkta Män och Genusfolket, anordnar på lördag Spelskapet, ett 24 timmar långt spelmaraton för att samla in pengar till välgörenhet.

  Hur kom du på det här?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det har länge varit en diskussion i spelvärlden, som ibland varit låginstensiv och ibland högintensiv, om hur exkluderande spel kan vara. De kan vara sexistiska och det finns också väldigt mycket grov homofobi bland spelarna. Jag älskar verkligen att spela och jag känner att jag vill göra spelvärlden mer inkluderande. Det finns något som heter Games Done Quick där folk spelar igenom spel på rekordtid och samlar in pengar, så jag tänkte vi kunde göra något liknande i Sverige.

  Hur kommer det sig att det blev kvinnojouren Terrafem som ni skänker pengarna till?

  - Terrafam sticker ut lite genom att de inriktar sig specifikt på kvinnor som talar ett annat språk. Kvinnor som alltså inte kan få hjälp någon annanstans och är väldigt hårt belastade och behöver varje litet bidrag som de får.

  Hur kommer schemat att se ut inför sändningen?

  - Det blir nya storspel som Wolfenstein: New Order men också mindre spel som inte syns lika mycket. Gone Home och Papers, Please där man jobbar som tulltjänsteman och får godkänna folk som vill resa in i landet. Då kommer vi samtidigt ha en doktorand i historia på plats som ska sätta det hela i en kontext. Det blir alltså en kombination av flera olika saker. Angelica Norgren från P3 Spel kommer också och snackar speljournalistik, Martin Jonasson som gjorde RymdKapsel är med och berättar hur man blir spelskapare. Själv ser jag mest fram emot när vi ska spela fyra timmar skräckspel efter midnatt.

  24 timmar är långt tid, kommer ni att orka?

  - Det blir väldigt mycket koffein och jag har lagt schemat så att folk kommer att hinna ta pauser. Själv får jag sova ut innan. Man har ju gjort sådant här när man var yngre men de där lan-dagarna var ett tag sen.

  Vad är största stressmomentet inför sändningen?

  - Det är nog det tekniska som jag är mest orolig över. Vi testar och testar men om det går vet man inte förrän det väl är dags.

  SPELSKAPETS SPELMARATON ...

  ... startar på lördag klockan 12. http://www.twitch.tv/dodsmaskinen

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.