Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

3738b1024.jpg

Ordförande slutar inför kritik

Ordföranden för Stiftelsen för strategisk forskning, Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, avgår. I somras hamnade stiftelsen i blåsväder sedan det visat sig att den i samband med 15-årsjubiléet festat upp miljontals kronor, avsedda för forskning.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist hoppar av sitt uppdrag inför den kritiska utredning som väntas inom kort, skriver hon själv i ett pressmeddelande.

Under tre års tid betalade stiftelsen över nio miljoner kronor till Micael Bindefeld för olika fester och marknadsföringsuppdrag, bland annat en fest i Blå hallen, Stockholms stadshus.

Efter att de vidlyftiga notorna uppmärksammats av Dagens Nyheter sommaren 2012 fick Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) i uppdrag av styrelsen att utreda vad som hänt.

Efter det att IVA och KVA intervjuat kanslipersonal, styrelse, revisorer med flera har de landat i kritik mot hur styrelsen har skött sitt uppdrag.

-Man har tittat på hur det är förenligt med stadgans ändamålsuppdrag från regeringen. Sedan har man också tittat på arbetsordning och liknande, säger Eva Regårdh.

Kritiken gick bland annat ut på att stiftelsen inte upphandlat festerna - något Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist medgav var fel redan när det uppdagades.

-Vi gjorde fel som inte som inte gjorde en upphandling, sade hon i somras.

Den rapporten, som väntas bli offentlig senare i veckan, riktar nu kritik mot styrelsen. Det är därför Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist väljer att avgå redan nu.

-Ja, det är klart att det är så, säger stiftelsens kommunikationschef Eva Regårdh.

Men exakt vad kritiken går ut på vill hon inte gå in på innan utredningen blir offentlig.

Mest läst