Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

272654.jpg

Orden som präglar valrörelsen

Vilka ord från årets valrörelse kommer att hänga med framöver? Och vad hände med livspusslet, förra valets stora modeord?

Anders Sigrell, professor i retorik vid Lunds universitet, hjälper oss att reda ut begreppen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Uttrycken som försvann (nästan):

Livspusslet: Ett ofta återkommande ord i valrörelsen 2006. Att få ihop jobb, dagishämtning, tvätt och städning blev centralt i den politiska debatten. Nu verkar livspusslet vara stendött.

Anders Sigrell: Ett typiskt högkonjunkturbegrepp. I dag har vi åtta procent arbetslösa och då är ju inte livspusslet så himla viktigt längre. Livspusslet är ett uttryck för en människa som är fullt sysselsatt.

Att fatta besluten vid köksbordet: Någon gång i början av 2000-talet startade köksvurmen. Och köksbordet blev viktigt även i förra valrörelsen. Fredrik och Filippa Reinfeldt pratade gärna om hur besluten skulle diskuteras fram hemma i köket.

I dag lägger vi mer pengar än någonsin på våra kök. Men att fatta besluten vid köksbordet verkar inte längre lika viktigt.

Anders Sigrell: Ett typiskt begrepp från en borgerlig opposition. Ett uttryck för anti- statlig styrning. På samma sätt lyfts solidaritet fram som ett rödgrönt ord i årets valrörelse.

Utanförskap: Segregationen försvann ut i ridån 2006. I stället blev utanförskap det centrala begreppet. Men alliansen har inte lyckats bryta utanförskapet, och det är ett ord som inte alls används lika flitigt i årets debatt.

Anders Sigrell: Moderaterna har lyckats väldigt bra med att välja ut en aspekt av segregationen, den som handlar om arbete. Därmed väljer man bort frågor om klass, etnicitet, kön och funktionshinder. Det blir väldigt konstruktivt i en valrörelse, där tydlighet är viktigt.

Nya ord:

Bröstpumpspolitik: Lars Ohlys uttalande om bröstpumpar i SVT i måndags utlöste en storm på bloggar och twitter, och spreds i andra medier.

Anders Sigrell: Alliansen kommer att försöka att använda detta nedsättande mot Ohly. Det är möjligt att jag inte fattar detta, men jag tycker inte att det är något konstigt med bröstpump. Herregud, när min fru jobbade brukade vi använda bröstpump.

Tobleronepolitik: Mats Odell drog upp Mona Sahlins Tobleroneaffär när han i våras kritiserade en debattartikel och ville understryka att de rödgrönas politik var ansvarslös.

Anders Sigrell: Det är 15 år sedan. Man har gjort försök, men det är inte ett begrepp som fått genomslag i årets valrörelsen.

Verklighetens folk: Lanserades redan förra sommaren under Almedalsveckan. KD är så nöjda med begreppet att de har varumärkesskyddat ordet på Patent- och registreringsverket.

Anders Sigrell: Inte speciellt lyckat. Det är en inkluderande term, men all inklusivitet förutsätter exklusivitet. Verklighetens folk förutsätter att några inte hör till verklighetens folk, och det är svårt att förstå vad KD faktiskt menar.

Det bästa begreppet ever. Enligt Anders Sigrell:

Rödgrön röra: Myntades av Carl Bildt i en debatt med Ingvar Carlsson inför valet 1994.

Anders Sigrell: Det är svårslaget. Så slagkraftigt. Så kort. Finns inte någon som inte förstår direkt. Klockrent.

Bild - 2
Mest läst