Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Oppositionen överens: Riv Scandinavium

Alliansen kommer att lämna in ett yrkande om att utreda en ny arena till kommunstyrelsen den 27 januari. Och man har gott hopp om att få gehör. – Vi tror att det kan bli 7–6 i en omröstning, säger moderate kommunalrådet Jonas Ransgård.

Arenafrågan har återigen bubblat upp och blivit en het potatis i politikens Göteborg. Den rödgrönrosa majoriteten gav för ett knappt år sedan beskedet att Scandinavium inte skulle komma att ersättas förrän tidigast om tio år – när arbetet med Västlänken är klart.

Men sedan det uppdagats att det finns ett intresse från näringslivet att vara med och finansiera en ny, modern arena så har oppositionen tagit ny sats för att få till en politisk framåtrörelse.

GP har nu tagit del av det yrkande som alliansen (M, KD och L) tänker presentera för kommunens högsta politiska organ, kommunstyrelsen, den 27 januari. I den skriver man att frågan om en ny arena bör utredas igen – och att samtal med företrädare för näringslivet bör upptas snarast möjligt.

– Vi vill lyfta bort den våta filt som de rödgrönrosa lade på frågan när de sa att de inte tänker göra något på tio år. Det är inte ok, vi vill lyfta frågan till nästa budget, säger Jonas Ransgård.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sex av de 13 platserna i kommunstyrelsen och är således i minoritet. Alliansen tror sig kunna räkna med att få stöd av Sverigedemokraterna – liksom den politiske vilden Martin Wannholt och därmed samla ihop sju ja-röster.

– Men jag skulle föredra om sossarna tog sitt förnuft till fånga och röstade med oss. Det vore självklart lättare att hitta intressenter om vi vinner en omröstning med 10–3 än med 7–6, säger Ransgård.

Varför vill ni lyfta frågan igen just nu?

– För att vi har talat med näringslivet och vet att det finns ett intresse att vara med och finansiera. Tidigare har man sagt att "kommunen vill ju inte" så det här är för att visa att kommunen faktiskt vill, säger Ransgård.

Exakt hur stor del av kostnaderna som kommunen ska stå för är oklart, men enligt Ransgård är tanken att det i alla fall ska vara "mindre än hälften".

Kommunens utgångspunkt har hittills varit att Scandinavium ska restaureras och möjligen ersättas efter 2026 när Västlänken är på plats.

– Varför inte kombinera de två byggen? Vi vet ju att Västlänken kommer att ha en station på Korsvägen, om det ändå ska vara en byggplats där kan man lika gärna bygga arenan samtidigt, menar Jonas Ransgård, som också pekar på det faktum att en renovering av nuvarande Scandinavium skulle innebär att arenan skulle vara obrukbar under arbetets gång.

"Oavsett om Scandinavium renoveras eller om den ersätts med en ny är det helt avgörande för den fortsatta planeringen att frekventa hyresgäster och evenemangsbolag finns med i den fortsatta planeringsprocessen. Vi måste utnyttja alla de kompetenser som finns tillgängliga i Göteborg för att kunna möta framtidens behov", skriver alliansen i sitt yrkande. Scandinaviums största hyresgäst är Frölunda Hockey.

Mest läst