Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Onsala Herrgård blir flyktingboende

Från och med månadsskiftet kommer Onsala herrgård att användas som boende för ensamkommande barn. Men Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) är kritisk till att en del av platserna går till Göteborgs stad.

Konferensverksamheten på Onsala herrgård upphör. I stället ska företaget Hero öppna ett flyktingboende där från och med 1 februari.

Men Hans Forsberg (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka är irriterad över Göteborgs stads inblandning.

– Vi fick reda på att Göteborg var på väg in att teckna avtal och tog kontakt med dem för att förhandla. Annars hade de gått in själva och placerat sina barn här, säger Hans Forsberg.

Att Göteborgs stad förde samtal med Hero stämmer enligt Veronica Morales som är verksamhetschef för integration på social resursförvaltning vid Göteborgs stad. Men hon förklarar att kommunen agerat utifrån en tidigare överenskommelse inom Göteborgsregionen om att samarbeta kring boenden.

– Eftersom vi har ett samverkansavtal så kommer vi att dela platserna på boendet mellan oss och Kungsbacka, säger hon.

Trots det är Hans Forsberg kritisk till att en annan kommun placerar barn i Kungsbacka.

– Vi har ett stort åtagande redan hos oss, med många ensamkommande barn i kommunen, säger han.

Men ni placerar också barn i andra kommuner?

– Ja, det gör vi.

Göteborgs stad hävdar att det följer ert samarbetsavtal.

– Ja, men vi trodde nog att kommunerna skulle jobba var och en för sig och sedan dela erfarenheter med varandra. Att det var så samarbetet skulle se ut, säger han.

Sammanlagt är det 30 boendeplatser för pojkar och flickor som skapas på Onsala herrgård och som Kungsbacka ska dela på med Göteborg. Enligt Hans Forsberg är det här en nödlösning för att Göteborgs stad inte ska få samtliga platser.

– Vi tycker inte att placeringen för boendet är den mest lämpliga. Men om inte vi hade tecknat, hade Göteborgs stad tecknat avtal ändå. Det kunde gott ha varit ett läge som är närmare skolorna till exempel, säger han.

Kommunstyrelsens vice ordförande i Kungsbacka Fredrik Hansson (C) är däremot positiv.

– Det är positivt att vi kan använda lokaler som ändå inte används. Det är viktigt att vi kan erbjuda ett bra mottagande och det tror jag vi kan med det här, säger han.

Även Hero Sveriges vd Harry Mcneil är nöjd – speciellt med att samma kommun som står på avtalet, också blir den som barnen placeras i.

– Det är en bra lösning för att barnen ska komma in i samhället, genom att man får till så goda kontakter som möjligt med skola, socialtjänst och föreningar, säger han.

Mest läst