Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Omyndigförklarad blev nämndeman

  Tingsrätten omyndigförklarade den socialdemokratiske fritidspolitikern. Trots det dök han två år senare upp som nämndeman vid samma domstol. Den misstaget kan betyda att sex rättegångar måste gå i repris.

  Det här är historien som skakat om Göteborgs tingsrätt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det finns ingen ursäkt från vår sida. Detta borde ha upptäckts. Vi ska noggrant kontrollera nämndemännen innan de träder i tjänst. Om så skett hade vi förstås märkt att den här mannen var satt under förvaltare, säger lagman Stefan Strömberg, högste chef vid domstolen.

  Hur pinsamt är det för Er myndighet?

  - Det är tråkigt, i första hand för de som drabbats. Å andra sidan har vi 370 nämndemän, det föreligger alltid risk för gråa fläckar i organisationen.

  Strömberg kommer nu, efter att GP påtalat missförhållandet, att informera alla inblandade i de sex rättegångarna – tilltalade, åklagare, advokater och vittnen.

  - Sen återstår att se ifall någon överklagar och begär upprättelse. Det kan inte uteslutas och då gör vi givetvis om förhandlingen, betonar Strömberg.

  Nämndemän som suttit i rätten fastän de var under utredning eller fällda för olika typer av kriminalitet har man hört talas om. Men att en omyndigförklarad, otillräknelig, person är med och dömer tillhör väl knappast vanligheterna?

  - Rent hypotetiskt skulle det kunna inträffa om en individ blir placerad under förvaltare i en kommun och sedan flyttar till en annan, engagerar sig politiskt där och väljs till nämndeman. Det hade varit mycket svårt att genomskåda, konstaterar Stefan Strömberg.

  Fritidspolitikern fungerade emellanåt dåligt under förra mandatperioden. Den 2 april 2009 begärde han själv att få entledigas som nämndeman.

  - Vi hade haft vissa synpunkter på honom, förklarar Strömberg.

  22 oktober samma år var mannens privata situation så kaosartad att Göteborgs Överförmyndarförvaltning ansökte om ett så kallat förvaltarskap för mannen.

  Han uppgavs vara "ur stånd att vårda sin egendom" och utnyttjades ekonomiskt av andra människor.

  Att bara tillsätta en god man ansågs inte räcka, utan det togs i stället ytterligare ett kliv på omhändertagandets skala – en förvaltare förordnades.

  En av mannens bekanta säger:

  - Det är ganska tydligt att han inte har samma förmåga som andra att uttrycka sig och att förstå. Jag är förvånad över att det varken i socialdemokratiska partiet eller inom tingsrätten funnits folk som observerat detta.

  Varningsklockorna ringde dock aldrig när nämndemannen gjorde sin plötsliga comeback i september 2011. Detta blev möjligt genom ett fyllnadsval inom socialdemokraterna.

  Under oktober, november och december ingick alltså den omyndigförklarade fritidspolitikern i sex nämnder och var med och avgjorde brottmål gällande sju misstänkta – däribland en 16-årig pojke.

  I och med mannens närvaro har rätten ur juridisk synvinkel varit ofullständig, haft fel antal ledamöter.

  Den som till slut slog larm var förvaltaren. Hon träffade sin klient och fick höra att han hade jobbat i tingsrätten. Den 14 februari stängdes fritidspolitikern av.

  - Han är nominerad av sin lokala förening i en förort till Göteborg. Någon där borde ha reagerat. När hans namn kom till kansliet, var det ju ingen här som kände till honom. Och så föreslogs han efter en turordningslista, kommenterar Carina Ring, ombudsman inom det socialdemokratiska partiet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.