Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sxc758eb.jpg

Omtvistad hundtränare till Göteborg

I helgen gästar "mannen som talar med hundar" My Dog.

Cesar Millan är främst känd från TV-programmet Mannen som talar med hundar, där han dresserar hundar som inte vill lyda. I programmet propagerar Millan för samspelet mellan människa och hund, där ledorden för en väldresserad hund är motion, fostran och kärlek. Ägaren måste vara den självklara och lugna flockledaren som vägleder sin hund. En hund i balans blir en stabil hund.

Men kritiker menar att han utöver dessa mjuka metoder även använder mer kontroversiella metoder. I vissa avsnitt, som huvudsakligen sänts i USA, lär han använda hunduppfostringsmetoder som inte rekommenderas i Sverige. Det handlar bland annat om stackel (halsband med taggar inåt) och elchockkoppel.

Anders Hallgren är en välkänd svensk hundpsykolog som skrivit många böcker i ämnet hunduppfostran och som deltagit i flera radio- och tv-program.

– Cesar försöker bota problem genom att straffa bort dem, säger Anders Hallgren. Det förstör bara relationen mellan hund och människa och hjälper inte i längden. Man behöver inte straffa problemhundar för att de ska bli bra.

Anders Hallgren är kritisk mot att Cesar Millan alls bjudits in till hundmässan My Dog.

Men Svenska Kennelklubben, som är medarrangör till mässan, har inget problem med att Millan kommer.

– Som organisation ser vi inga problem i det, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Kennelklubben och fortsätter:

– Vi är medvetna om att han använt vissa metoder, men när han är inbjuden nu så ger man honom en chans att få berätta själv om sitt arbete. Det är bättre det än att man ska döma honom utifrån ett TV-program som är producerat i USA.

På både Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundsklubben förutsätter man att Cesar Millan under sitt besök kommer hålla sig till metoder som är tillåtna enligt svensk lagstiftning, samt är förenliga med de båda organisationernas dressyrpolicies.

På lördag eftermiddag kan du se Cesar Millan på GP TV här på gp.se. Då ska Cesar träffa hunden Selma, som bor i Göteborg och som ibland jagar cyklister och joggare och hoppar upp på folk som passerar. Då får Cesar Millan också chansen att bemöta kritiken som riktas mot honom.

sxf5c6c6.jpg
Mest läst