Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Omstritt gevär vid dödsskjutningarna

Geväret som massmördaren Anders Behring Breivik använde är omstritt i Sverige. Men det får användas på skjutbanorna.

Anders Behring Breivik använde bland annat ett halvautomatiskt gevär i massakern på Utöya. Massmördaren köpte det lagligt i Norge och modifierade det sedan.

Halvautomatiska Ruger mini 14, ett av de vapen som massmördaren använde, var tidigare tillåtet för jakt i Sverige. Sedan augusti förra året har polisen börjat säga nej till det efter att Naturvårdsverket ändrat i sina föreskrifter.

Tanken är att vapen med militärt ursprung inte ska få användas till jakt. Det handlar om att de kan ha mer eldkraft och kapacitet för större magasin än civila vapen.

– Jag har fått ett antal exempel på att polismyndigheterna inte godkänner dem längre, säger Christer Pettersson, sakkunnig i vapenfrågor på Naturvårdsverket, om gevärstypen.

Håkan Andersson är chef för vapengruppen på Stockholmspolisen. Där får ansökningar om jaktlicens för Ruger mini 14 och liknande modeller nej.

– Men det finns en massa halvautomatiska vapen och vilket skjutvapen som helst som hamnar i fel händer är livsfarligt, det kommer vi aldrig ifrån, säger han.

Det finns utfärdade licenser för målskjutning med geväret.

– Våra tävlingsregler tillåter den modellen men det är inget vi rekommenderar. Vi tycker inte att den är tävlingsmässig, säger Roger Tiensuu, ordförande i skytteförbundet IPSC Sverige.

I Norge valde på tisdagen det norska skytteförbundet att inleda det norska mästerskapet i pistolskytte, trots att det då bara gått tre dagar sedan terrorskjutningarna på Utöya.

Alldeles för tidigt, anser Norska idrottsförbundets ordförande Börre Rognlien, som tycker att beslutet är okänsligt.

Han får dock mothugg av arrangören.

– Skytte är en nationalsport. Terror ska inte få ta det ifrån oss, säger Jan Tore Berg-Knutsen, ordförande i norska skytteförbundet.

Flera partier vill se över de svenska vapenlagarna efter terrordådet i Norge.

– Det tråkiga är att vapenlagarna i Sverige medger den typen av vapen som Breivik använde i Norge, en typ av halvautomatvapen som är närmast av militärt ursprung, säger kristdemokraten Tuve Skånberg till Ekot.

Även Centerpartiet, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill se över lagstiftningen. Justitieminister Beatrice Ask uppger att man arbetar med frågan.

Mest läst