Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Omstridd stjärnkirurg misstänks ha ljugit i cv

Italienske stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, 57, forskare på Karolinska institutet, utreds av KI. Detta efter misstankar om att han kan ha lämnat felaktiga uppgifter i sitt cv.

– Han är ingen person som jag skulle vilja förorda anställning. Inte sedan jag 2012 fann fler oklara fakta rörande hans aktiviteter, säger Magnus Ingelman-Sundberg, dåvarande ordförande i rekryteringsutskottet på Karolinska.

Enligt den amerikanska månadstidningen Vanity Fair ska Paolo Macchiarini ha bättrat på detaljer i sitt cv.

– Uppgifterna är nya för oss. KI har därför beslutat att kontrollera de uppgifter han skickade oss inför sin anställning 2010, säger press-sekreterare Claes Keisu.

Paolo Macchiarini rekryterades 2010 till Karolinska i Stockholm som gästprofessor för att utveckla laboratorietillverkade organ. Året därpå genomförde han världens första transplantation av en konstgjord strupe på en patient i Huddinge.

2013 var han världsledande inom sitt fält. Samma vår spelade tv-bolaget NBC in en film om hans framgångar: dokumentären The leap of faith som nominerades för en Emmy. Producenten på NBC berättar i Vanity Fair att hon, under filminspelningen, föll för Macchiarini som ska ha friat – fastän han redan var gift. Ett storslaget bröllop planerades i påvens sommarpalats med gäster som Putin, paret Obama och Nicolas Sarkozy. Men gästlistan var påhittad, enligt Vanity Fair, och bröllopet ska ha ställts in.

Paolo Macchiarini är sedan november 2015 anställd som seniorforskare på Karolinska, på institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Clintec, sedan hans gästprofessur upphört. Men parallellt med framgångarna har hans verksamhet som medicinsk visionär kantats av frågetecken vad gäller forskningsetik.

Han är misstänkt för att ha brutit mot etikprövningslagen sedan två av hans patienter avlidit och en tredje fått intensivvård i över två år. En förundersökning är inledd på Karolinska universitetssjukhuset angående grovt vållande till annans död. Han har förlorat anslag från Vetenskapsrådet och Hjärt- och lungfonden.

13 maj 2015 ansåg den externa utredaren Bengt Gerdin att Macchiarini gjort sig skyldig till vetenskaplig oredlighet. I augusti friades han dock från misstankarna om forskningsfusk.

Magnus Ingelman-Sundberg var ordförande i rekryteringsutskottet på KI 2010.

– Macchiarini lämnade in ett 34 sidor långt cv som bland annat innehöll 106 vetenskapliga publikationer, review-artiklar och meriter från akademisk verksamhet.

Enligt ett intyg skulle kirurgen också ha förordnats till ”Ausserplanmässiger professor” vid Medizinische Hochschule Hannover 2001.

– Intyget, hans stora vetenskapliga produktion och cv:t – trots vissa faktafel – gjorde samman- taget att vi ansåg honom kompetent som gästprofessor, säger Magnus Ingelman-Sundberg.

I dag tänker han annorlunda. 2012 såg han till att stoppa rekryteringen av den italienske kirurgen till en mer permanent professorstjänst på Karolinska.

– Det var ett av de bättre beslut jag tog som ordförande i rekryteringsutskottet. Jag började ana oråd när jag läste om den rättsprocess i Rom där han misstänktes ha tagit emot mutor inför operationer.

Vad krävs för att en person som Paolo Macchiarini ska få sparken från Karolinska?

– Prefekten vid hans institution måste gå till rektorn och universitetsdirektören som sedan i sin tur avgör om fallet ska tas upp i KI:s personalansvarsnämnd.

Vad drar du för lärdomar av den här historien?

– Jag blir väldigt besviken när jag ser felaktigheter i cv:n. Den som rekryterar personal måste alltid ha det i åtanke. Det är många som vill komma upp och bli berömda på den medicinska arenan.

Li Felländer-Tsai, prefekt på Clintec, påpekar att Macchiarinis förordnande som forskare är tidsbegränsat till 30 november i år, i väntan på resultatet av förundersökningen. I övrigt vill hon inte kommentera de nya uppgifterna om kirurgens cv och privatliv.

GP har sedan i torsdags vid upprepade tillfällen förgäves sökt Paolo Macchiarini för en kommentar. Han har tidigare avvisat alla anklagelser om oegentligheter.

Fotnot: SVT sänder på onsdagskvällen dokumentären Experimenten: Stjärnkirurgen, del ett av tre i en granskning av Macchiarini och hans verksamhet.

Mest läst