Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Omröstningen om trängselskatt var fel utförd

I folkomröstningar skall det vara helt glasklart vad de olika alternativen står för. Folkomröstningen om trängselskatten levde inte upp till detta, skriver Bo Anderssen (FP).

Gunnar Falkemark professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet riktade i ett debattinlägg skarp kritik mot hur Göteborgs politiker hanterar omröstningen angående trängselskatter (GP Debatt 28/10). Han skriver bland annat: ”Trots detta odiskutabelt klara utfall har ansvariga politiker, av allt att döma ställt sig kallsinniga”. Vidare skriver han: ”som jag ser det bör folket ges möjlighet att inom kommuner rösta om i princip allt som ligger inom den kommunala kompetensen”.

Min mycket bestämda åsikt när det gäller folkomröstningar är att det skall vara helt glasklart vad de olika alternativen står för. När det gäller den aktuella omröstningen om trängselskatter så var det helt klart vad ett ja innebar. Däremot gav ett nej inte svar på någonting. Jag vill till och med hävda att ett nej inte ens betyder att en majoritet nödvändigtvis är emot trängselskatter. Problemet med ett nej i omröstningen var att det inte svarade på vad man ville ha i stället. Skall man höja kommunalskatten med drygt 80 öre? Eller skall Göteborg sälja ut tillgångar? Eller skall vi inte bygga någon Västlänk alls?

Skapar stora protester

Hur politikerna än går vidare med denna fråga så kommer det att skapa stora protester bland medborgarna. Om fullmäktige beslutar om att finansiera Västlänken med höjd kommunalskatt så kommer många att protestera och hävda att hade vi vetat detta så hade vi röstat ja till trängselskatt. Motsvarande tongångar kommer det säkert att bli om man föreslår utförsäljning av tillgångar eller om man helt slopar Västlänken.

Som jag ser det så finns det två sätt för kommunfullmäktige att hantera frågan, antingen så får man bortse från folkomröstningen och hoppas att opinionen svänger tills nästa val eller så får man ha en ny folkomröstning där det är helt glasklart vad ett nej står för.

Jag är inte negativ till folkomröstningar, men det är viktigt att man innan omröstningen är överens om hur man skall tolka utfallet. Detta gäller naturligtvis även när initiativet kommer från medborgarna.

Bo Anderssen (FP)

ledamot i kommunfullmäktige

Bild - 2
Bo Anderssen (FP), ledamot i kommunfullmäktige
Mest läst