Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Omformar döda djur till smycken

Märta Mattsson ville bli biolog. Men rädslan för att dissekera döda djur gjorde att hon avstod. - Nu gör jag det ändå på mitt sätt när jag skapar mina smycken.

Märta Mattsson älskar djur och natur. Under uppväxtåren tillbringade familjen många timmar i skogen.

- I familjen finns flera biologer. Och min mamma som är lärare lade ofta fram skelettdelar av djur, ormskinn eller döda insekter på köksbordet för att vi skulle lära oss om naturen. För mig var det dubbelt, fint men ändå obehagligt, berättar smyckekonstnären Märta Mattsson, som är i Göteborg för att ställa ut.

Så är det fortfarande.

- Grunden till mitt konstnärskap är dubbel, jag känner både attraktion och äckel för de döda djuren, säger hon.

För det är just döda och torkade djur som hon använder när hon skapar sina smycken. Hon arbetar med skalbaggar, spindlar, cikador, fjärilar, kackerlackor och olika skinn som hon omformar i en process med gjutplast och elektroformning, en typ av förgyllning, med metaller som silver och koppar. Så lägger hon till glitter, syntetiska diamanter och bearbetat skinn av get och kalv.

- Jag började arbeta med djur när jag gjorde min masterutbildning i London. Ett sätt att bearbeta min egen fobi för insekter – och få andra att också våga titta närmare på en bagge eller spindel.

Fem år senare är fortsätter hon med samma tema som hon hela tiden utvecklar med nya serier, som den senaste Wings, där cikador finns med i olika former.

- För mig är etiken viktig. Jag köper djuren från endast en, mycket pålitlig leverantör.

Märta Mattsson är ett hett namn i den svenska smyckevärlden och hon har snabbt gjort karriär internationellt. Under våren har hon ställt ut i Kanada, Tyskland, USA och på Island. Senare i höst väntar Kina och Österrike.

- Det blir mycket resor men det är både lärorikt och inspirerande, framförallt mötena med människorna. Ofta föreläser jag och har workshops i samband utställningarna.

The Sweet Perfume of Decay, Den söta doften av förruttnelse, är namnet på hennes utställning i Göteborg.

- Det är intressant att studera publikens reaktioner. Just ögonblicket när de inser att det är på riktigt, gjort av riktiga djur. En del backar men det är faktiskt väldigt få som reagerar med äckel och obehag.

I andra kulturer får hon också ibland oväntade kommentarer.

- När jag var i Kina i våras sa min tolk när hon såg mina broscher med cikador: "Dom gillar jag, men mina cikador slänger jag i woken".

FAKTA: MÄRTA MATTSSON

Yrke: Smyckekonstnär

Född: 1982

Bor: I Stockholm

Familj: blandrashunden Pumba

Prisad:Talente-priset 2012 vid Smyckekonstens stora mässa Schmuck.

Representerad: Nationalmuseum, Stockholm, The Metropolitan Museum of Art i New York, Röhsska museet, Göteborg.

Utbildning: Kandidatexamen, HDK Göteborg 2008. Utbytesstudent vid Hiko Mizuno College of Jewellery i Tokyo, Rhode Island School of Design i Providence USA. Masterexamen vi Royal College of Art i London, 2010.

Aktuell: Ställer ut på galleri Sintra i Göteborg, vernissage 30/8 kl 12-16.

Mest läst