Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Omfattande område för Annika Strandhäll

  Fackordföranden Annika Strandhäll får ansvar för miljarders miljarder, nästan, som ny socialförsäkringsminister.

  -Det är oerhört spännande, det är en chans att göra skillnad, säger Strandhäll, 39 år, med rötter i Göteborg och som de senaste tre åren lett de kommunala tjänstemännens fack Vision.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Där har hon bland annat varit starkt engagerad i att motverka löneskillnader mellan könen och arbete för en mer jämställd föräldraförsäkring. Att den regering hon nu, ganska överraskande, blir en del av avser att öronmärka ytterligare en månad för vardera föräldern, tycker hon är bra.

  -Det är ett första steg.

  Hennes ansvar spänner över från sjukförsäkringen, över arbetsskadeförsäkring och a-kassa till pensioner och föräldraförsäkringen. Området innebär ansvar för många hundratals miljarder där små förändringar snabbt slår igenom i statskassan. Chanserna till beröm är få och risken för kritik stor.

  -Nu handlar det om att börja titta på i första hand sjukförsäkringen, att människor får det stöd de behöver för att snabbt kunna komma tillbaka i arbete, säger hon. -Men också skapa lugn och trygghet i den period man mest behöver det, när man är sjuk och att man inte ska behöva oroa sig för den bortre tidsgränsen i försäkringen till exempel.

  Läs också: Annika Strandhäll ny socialförsäkringsminister