Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Om Kina kör i diket hotas jobben

- Hotet mot jobben är inte om Kina växer. Snarare tvärtom. Hotet är om Kina kör i diket. Det menade Kristina Persson, ordförande för Global Utmaning, när Kinas roll för jobben diskuterades i Göteborg.

Kina - risk eller räddning för jobben i Sverige och Europa, var rubriken på ett seminarium i Göteborg på måndagskvällen. Den ekonomiska utvecklingen i Kina innebär nya chanser och utmaningar på såväl hemmaplan som bortaplan för främst företag, men också möjligheter för offentliga aktörer. I fokus under seminariet stod jobben i Sverige och Europa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kristina Persson, sedan 2007 ordförande i sin egen tankesmedja Global Utmaning och tidigare vice riksbankschef, landshövding och riksdagsledamot (S), menade att en hög tillväxt i Kina inte utgör något hot mot jobb i Sverige.

- Det är snarare tvärtom. Om Kina kör i diket uppstår ett hot mot jobben, bland annat i Sverige. Kina har i dag en överkapacitet i många sektorer, huspriser stiger och många banker har dåliga lån. Det här bäddar för kris i Kina. Samtidigt står Kina för en tredjedel av tillväxten i hela världen och en kris i Kina innebär stor risk för en världsdepression, sade Kristina Persson.

Även Leif Johansson, under 13 år ordförande för Volvo-koncernen och i dag ordförande för Ericsson, med 13 000 anställda i Kina, och Astra Zeneca, såg enbart positivt på utvecklingen i Kina vad gäller jobb i Sverige.

- För mig är det bara goda nyheter. Tre jobb i Kina i svenska företag ger ett jobb i Sverige, sade Leif Johansson som berättade hur han i slutet av 70-talet, som vd för Husqvarna, fick en muntlig order om att få sälja 100 000 motorcyklar. Det motsvarade tio års produktion. Efter tre dagar i Kina utan att ha sålt någonting sprack allt.

Leif Johansson menade att Kina alltmer kommer in i sin rättmätiga roll i världsekonomin. Kina har dessutom börjat bli ett viktigt kunskapsland. Riktigt bra ingenjörer och forskare kostar lika mycket som i Sverige.

Kina är dock fortsatt en liten marknad för Sverige, med exempelvis endast närmare fyra procent av den svenska exporten. Och för svensk del menade Leif Johansson att mer krut bör läggas på frågan om att "återindustrialisera Europa" och värna den svenska marknaden i Europa.

Kristina Persson, Global Utmaning, menade att Sverige skulle kunna utforma en strategi för att på sikt bli mer attraktivt för Kina och dra nytta av utvecklingen i Kina.

- Vi bör kraftigt öka investeringarna för att nå ett fossilfritt samhälle 2050. Detta är utveckling och kunskap Kina behöver. Kina behöver även importera våra idéer och tankar om social organisation och välfärd. Vi sitter på ett guldägg vad gäller kunskap i samhällsbygge. Vi tar inte tillvara på vårt starka varumärke.

- Vi behöver produktifiera offentliga system, bland annat vårt rättssystem. De nordiska länder kan tillsammans ta den dialogen med Kina, resonerade Kristina Persson som också efterlyster initiativ från regeringen. Hon menade att regeringen närmast har "beröringsskräck" vad gäller frågor som rör att hjälpa, inte minst småföretag, att etablera sig i Kina.

Vid sidan om den ekonomiska utvecklingen i Kina, som avtar något, ökar samtidigt tecken på oro och kris i Kina. Det menade Sylvia Schwaag Serger, direktör för internationella strategier vid statliga forskningsmyndigheten Vinnova.

- Människor i Kina är arga. Det finns en ökande misstro mot kommunistpartiet vad gäller maktmissbruk, korruption och miljöförstöring. Detta är ett stort problem, menade Sylvia Schwaag Serger.

På lördag inleder kinesiska kommunistpartiets centralkommitté en tre dagar lång session. Det är årets mest emotsedda politiska händelse i Kina.

Omvärlden väntar mest på ett förtydligande av vad som i Kina lanserats som "3-8-3 projektet", vilket innebär förändringar och reformer inom tre områden.

För affärsvärlden väntas diskussioner om förändringar av marknadssystemet, regeringens roll och företagsformer. I den politiska sfären väntas reformer kring regeringens roll, statliga monopol, reformer inom skattesystemet, statliga monopol, forskning och utveckling. Ett tredje reformområde omfattar den sociala, medborgerliga tryggheten.

kristina persson
Mest läst