Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Omöjligt att uttala Älvsborgsbron

  Namnomröstningar i alla ära - förra gången en stor älvbro skulle byggas hade Göteborgs-Posten en betydligt högre svansföring. Älvsborgsbron invigdes år 1966 - helt enligt chefredaktörens önskemål. Men namnet var helt mot hans vilja.

  Harry Hjörne (GP:s chefredaktör 1926-69) var förtjust i storartade broprojekt. I nästan ett decennium hade GP kampanjat för Tjörnbron. När diskussionen om en högbro mellan fastlands-Göteborg väcktes var GP:s engagemang självklart på ett sätt som ter sig en smula främmande för en 2000-talsläsare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Harry Hjörne - som också var folkpartistisk politiker i kommunfullmäktige - propagerade muntert för sitt projekt i tidningen under den dagliga vinjetten "Små små ord av kärlek":

  Men han ville att den nya bron skulle heta Västerbron. 

  Skälet var att han trodde att ordet Älvsborgsbron var omöjligt att uttala - en sådan anhopning av konsonanter var för svår.  

  Även socialdemokraten Torsten Henrikson - Göteborgs starke man som gärna samarbetade med Harry Hjörne över blockgränsen - var tveksam av samma skäl.

  Ändå blev ju brons namn slutligen Älvsborgsbron.

  Det var Torsten Henrikson som slutligen bytte fot. I en radiointervju många år senare förklarade han orsaken. Han hade stått på Gustaf Adolfs Torg på väg in till namnomröstningen - vankelmodig. Då passerade en pojke i tioårsåldern. Henrikson skrev upp det tänkta bronamnet på en lapp, visade det för pojken och frågade hur han uttalade detta.

  Svaret kom blixtsnabbt:

  - Ällsbossbron!

  Därmed förstod Henrikson att det inte fanns något problem. Göteborgarna skulle helt enkelt hoppa över eventuellt besvärliga konsonanter. Lugnad klev han in på Börsen och tillstyrkte namnet Älvsborgsbron.

  Kommunikationsminister Palme invigde Älvsborgsbron 1966.

  Och Harry Hjörne fick godta att det fanns gränser till och med för en tidningsredaktörs makt.

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.