Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Olsonska gården

  Den Olsonska skeppsredargården på Allmänna vägen 48 är den sista kvarvarande borgargården i Majorna.
  Den består av en kringbyggd gård med gamla träd, stensatt med kullersten och gatsten och omgiven av sammanbyggda en- och tvåvånings trähus, som har byggts i olika etapper. I äldre tid omgavs huset mot Allmänna vägen och Tellgrensgatan av en trädplanterad förgård.
  Anläggningens äldsta del består av en sillsalteribyggnad från 1700-talet, som flyttades hit och byggdes om till bostadshus år 1792. I början av 1800-talet bodde församlingens klockare här och enligt traditionen användes vinden som predikolokal, under tiden Carl Johans kyrka byggdes.
  Först 1857 köptes gården, som fram till dess kallats Marieberg, av sjökaptenen Benjamin Olson, som år 1868 gjorde en större om- och tillbyggnad och gav gården dess nuvarande utseende.
  Benjamin Olson lämnade sjön och startade skeppsrederi. Bostad och kontor inreddes i huset vid Allmänna vägen. Sonen John E Olson fortsatte och utvidgade verksamheten och blev vår siste store segelfartygsredare.
  Gården restaurerades 1983 - 84 och byggnadsminnesförklaring genomfördes. I lägenheterna finns ett par stora spiskomplex och dörrar från 1700-talet samt kakelugnar och stuck från 1800-talet bevarade.
  Mest intressant är vinden, där väggarna är dekorerade, huvudsakligen i blått på omålat mörknat trä. Långfarstun i
  huvudentrén är utsmyckad med skepp och emblem. Målningarna gjordes av Svea Olson, dotter till John E, konstnär och teckningslärare på Slöjdföreningen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.