Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Olle Schmidt: Naivt och farligt ta freden för given

Jag hoppas att någon i varje utfrågning och debatt inför Europavalet påminner om att EU är ett projekt för att säkra freden i Europa.

Om en månad är det val till Europaparlamentet. Veckan före påsk var min sista session i Strasbourg. Efter 152 resor till den vackra och historierika staden i Alsace känns det naturligt för mig att bana väg för nya krafter i ett annorlunda EU än det jag mötte 1999. Nog trodde jag att resandet mellan Bryssel och Strasbourg skulle upphöra under dessa år. Men tyvärr har Frankrike stoppat alla försök att få ett slut på flyttcirkusen.

Händelserna i Ukraina har påverkat det mesta i parlamentet den senaste tiden. Kan historien upprepa sig i Europa? Oron är stor bland kollegerna från östra Europa som vet hur det är att leva med Moskva. Den sista stora debatten i Strasbourg handlade därför om 100 års-minnet av The Great War, det första världskriget. Kan den sömngångarmentalitet som präglade sommaren 1914 återfinnas i dagens Europa?

Skotten i Sarajevo startade ett av världshistoriens mest meningslösa krig, som dödade miljoner och la grunden till andra världskrigets helvete på vars gravar EU formades.

För mig kändes debatten extra viktig och gav mig tillfälle att se tillbaka på mina år i parlamentet. Visst handlar EU om miljö, ekonomi och handel, flyktingpolitik och kamp mot brottslighet och om att ge alla EU:s invånare ekonomisk trygghet med trovärdigt socialt skydd. Och alldeles för mycket om jordbruk och regioner.

Men ingenting av detta kan uppnås utan fred, frihet och demokrati!

Jag hör ofta att dagens unga européer inte kan förhålla sig till Europas historia. Freden sägs vara självklar. Är det inte då vår generations uppgift att berätta om Europas genom historien vanligaste sätt att lösa sina problem; starta krig och mörda sina grannar! För mig framstår det som tämligen naivt – och farligt – att ta freden och demokratin för givna. Det som händer på Krim och framväxten av nationella extremistiska rörelser på höger- och vänsterkanten har hänt förr i Europa. Om detta måste en del av EU-valrörelsen handla!

Berlinmuren föll för 25 år sedan. Kriget på Balkan slutade för femton år sedan. EU utvidgades för tio år sedan. Den europeiska historien är aldrig långt borta.

Sverige har en unik historia helt annorlunda än övriga Europas. Vi har levt 200 år i fred.

I förra veckan återkom Grekland till den internationella kapitalmarknaden, något som förbigick de flesta. Annat ljud var det i skällan när ekonomer och journalister varje vecka basunerade ut eurons fall och Greklands fall. Hur kunde ansedda ekonomer, redaktörer och en annan politiker ha så fel?

Jag tror att det i grunden beror på att dessa herrar – ja, det är mest män – har missbedömt kraften i det europeiska samarbetet. Och vikten för EU:s ledare att minnas Europas förfärande historia – aldrig mer krig på vår kontinent!

Det finns många frågor att belysa inför EU-valet. Men jag hoppas att någon i varje utfrågning och debatt påminner om att EU är ett projekt för att säkra freden i Europa. En fred som aldrig kan tas för given!

FOTNOT: EU:s betydelse illustreras med humor i denna korta video whathaseuropedone.eu.

Mest läst