Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oljesaneringen drar igång igen

Nu drar saneringen efter oljekatastrofen 2011 snart igång igen. Länsstyrelsen anser att klippstränderna på Härön på västra Tjörn behöver rengöras ytterligare.

Carl-Ian Bissmark, räddningschef vid Tjörns kommun, är glad över att få slutföra arbetet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi hann ju inte bli klara när saneringen blåstes av i november och det påtalade vi också. När länsstyrelsen nu säger samma sak känns det lite som ”vad var det vi sa?”, säger han.

Det är de norra och västra delarna av Härön som fortfarande är förorenade av olja. Carl-Ian Bissmark har i dagsläget svårt att bedöma hur lång tid saneringen kommer att ta och vilka kostnader det handlar om.

– Det är jättesvårt, för om det blir storm en dag så är det ju kört, då kan man inte sanera den dagen. Vi måste ta med det i beräkningen när vi gör kalkylen.

När det gäller den tidigare saneringen ligger Tjörn fortfarande ute med 14 miljoner kronor, men enligt Carl-Ian Bissmark är ersättningen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är snart på gång in. Därmed stannar Tjörns kostnad vid drygt en miljon kronor i räntekostnader.

– Vi vill komma igång med den sista saneringen snabbt nu. Juni till september är den bästa tiden för den här typen av arbete. Det har varit mycket pengatjafs och diskussioner om kaffepengar, men faktum är att 90 procent av stränderna redan är rena. Det känns roligt att vi får göra sista delen så att vi kan gå ut ur det här med raka ryggar, säger Carl-Ian Bissmark.