Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Ola Salo vid Malmö Operans pressvisning av musikalen Jesus Christ Superstar 2008.

Ola Salos Jesus återuppstår – igen

Ola Salos Jesus återuppstår – igen. På turné 2014, tre stopp på Scandinavium i mars.

Du är både hyllad och prisad för rollen som Jesus, är det läskigt göra den igen?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är ju en roll jag har fått mycket övning på, jag har väl gjort ungefär 220 föreställningar, något sådant. Jag tror inte det är någon som spelat den så många gånger, här i Norden i alla fall. Det är ju den största uppsättningen av Jesus Christ Superstar, och det är ju ganska kul med tanke på att det var tänkt som en liten avstickare från det jag normalt gör.

Du har kort hår nu, men det kanske ni löser ändå …

- Det gjorde vi med peruk redan från början, däremot skägget skippade vi den här gången. Vi tänkte att han nog inte nödvändigtvis måste ha skägg.

Så vilka är utmaningarna den här vändan?

- Min utmaning ligger i att jag försöker hitta en ny vinkel varje kväll. Jag låter mig inspireras av något jag sett eller hört och tar in det i rollen, eller hittar en sinnesstämning som jag går in med. Jag vet inte hur mycket det syns utåt men för mig är det viktigt. Sedan är det krävande låtar, jag tycker hela tiden att jag kan göra dem bättre och jag kan dö lite bättre. Jag tycker det är spännande att göra samma sak många gånger, man hittar nya aspekter i det hela tiden.

Är det samma show eller har ni ändrat något?

- Det blev en ganska annorlunda föreställning när vi satte upp den i Stockholm jämfört med den i Malmö. Det var ny cast, ny kostym och vissa nya regiidéer. Den vi tar ut på turné är i stort sett den vi gör på Göta Lejon, här i Stockholm. Men det kommer att vara nytt även om man sett den i Stockholm. Dessutom är det sista gången man kan se mig göra det här, så jag kommer verkligen att ge allt. Vilket jag alltid gör i och för sig men nu ännu mer.

Sista gången som Jesus eller sista musikalframträdandet överhuvudtaget?

- Sista gången som vi gör det här. Men andra musikalroller, det återstår att se. Jag ser mig inte som musikalartist och i de närmaste planerna finns inte det med. Det finns några roller jag skulle kunna tänka mig men det är inte det jag ska göra. Däremot har jag skrivit egen musikal så nästa gång jag besöker de scenerna blir det med ett eget verk, som upphovsman.

Ja, du nyöversatte librettot till Jesus Christ Superstar och nu jobbar du på Kult, en rockopera som uruppförs i Sveriges Radio lagom till alla helgona, berätta?

- Översättningen av Jesus Christ Superstar var mitt första projekt där jag jobbade med svensk text och det övertygade mig om att jag kunde skriva text till ett svenskt musikdrama, det gav en skjuts in i arbetet. Kult bygger på en helt ny originalberättelse som jag skapat tillsammans med dramaturgen Viktor Björnberg. Det är ett två timmar långt verk, där jag skrivit text och musik, med alla repliker sjungna så på så sätt påminner det om Jesus Christ Superstar. I nuläget finns inget sceniskt framförande planerat.

Kan det bli så senare?

- Ja, det är ju min dröm.

Rockstjärnedrömmarna då, hur är det med dem?

- De är ju uppfyllda allihop, jag försöker odla fram några nya men det går så där. Nej, men jag är i den unika situationen att jag vid 36 års ålder fått uppleva de flesta, jag har turnerat med ett rockband och haft både nationella och internationella framgångar och har spelat huvudrollen i min favoritmusikal och skrivit en egen, så det börjar faktiskt bli lite svårt med drömmarna. Men jag älskar att göra musik men har tagit ledigt några år från att skriva till mig själv och det tänker jag ta tag i till hösten. Det är tänkt att jag ska börja jobba på något som ska bli ett soloalbum.

Vad kan det tänkas bli då?

- Jag söker mig fortfarande fram till vad det ska vara för uttryck, men jag hade stor frihet i skrivandet i The Ark och jag fick stort utrymme att skriva det jag ville så det möjligt att det inte kommer att skilja sig så jättemycket från The Arks musik.

  

Lyssna på Spotify: http://open.spotify.com/user/115793023/playlist/76tRFu7eVHcxcHMrXiqi3f

    

Turnéplan:

31/1-1/2 Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå

7-8/2 Vida Arena, Växjö

14-15/2 Cloetta Center, Linköping

21-22/2 Löfbergs Lila Arena, Karlstad

28/2-1/3 Malmö Arena, Malmö

7-8/3 Scandinavium, Göteborg

14-15/3 Telenor Arena, Karlskrona

21-22/3 Göransson Arena, Sandviken

Biljetterna släpps 8 maj.

Mest läst