Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Okritiska kommuner blir lurade av staten

Sex moderata riksdagsledamöter visar nu att det inte råder enighet inom M om det Västsvenska paketet. Man skulle kunna tro att debattartikeln är skriven av Vägvalet, skriver Theo Papaioannou och Tom Heyman, Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Debattörerna påstår att staten inte skulle acceptera Vägvalets upplägg utan medfinansiering. Men medfinansiering som ny inkomstkälla är själva kärnfrågan som oftast glöms bort. Ansvaret och vem som ska stå för infrastruktursatsningar som berör hela Sverige håller på att luckras upp i det tysta. Det är detta som medfinansiering handlar om på riksnivå. Okritiska kommuner och regioner blir lurade av staten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Frågan är om debattörerna har, innan de förkastar Vägvalets alternativ, överhuvudtaget frågat staten om de är intresserade av att betala fem miljarder kronor mindre? Eller att eliminera ett riskprojekt som Västlänken med 20 miljarder kronor?

Samtidigt medger debattörerna att staten knappast drar bort sina pengar så länge det finns en procentuellt lika stor medfinansiering. Men om vi nu besparar staten pengar och minimerar risken så kanske staten är villig att betala lite mer. Precis som staten faktiskt gjort i alla år. Summan för det alternativa paketet är ju kraftigt reducerat till ca 14 miljarder kronor, 20 miljarder mindre. Sedan ska vi inte glömma att Göteborg stad och Västra Götalandsregionen/Region Halland tillför 1,25 respektive en miljard kronor.

Vägvalets paket är just vad vi skriver: ett alternativ. Syftet med att Vägvalet lyft fram ett alternativ till det Västsvenska paketet är för att motståndarna hävdat att det inte går. Men vårt alternativ är öppet för diskussion, något det Västsvenska paketet aldrig varit.

Så vad blir debattörernas nästa steg? Vi föreslår att de via Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) lyfter frågan. För den berör ju, precis som de skriver, inte enbart Göteborg, utan även kranskommunerna. Och i GR har Alliansen majoritet.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare

Tom Heyman (VV)

vice partiledare