Okända risker med e-cigaretter

ANNONS
|

”Miljontals människor har slutat röka med hjälp av elektroniska cigaretter”.

”Innehåller nikotin, precis som vanliga cigaretter”.

Så står det att läsa på flera försäljningssidor på nätet.

Två dagar efter beställningen på nätet dimper varorna ned i post­lådan, postade med svenska frimärken.

Paketet innehåller ett hölje som ser ut som en cigarett, en ampull med vätska och en laddare. ­Vätskan innehåller smakämnen, med eller utan nikotin, som förångas när den hettas upp. Detta andas man sedan ned i lungorna, men en viss del kommer också ut i utandningsluften.

– Viss forskning har gjorts men studierna är inte tillräckligt stora eller många för att exakt kunna säga vilka skadeverkningar som finns. Det saknas också forskning på vilka effekter sidoröken har, exempelvis på barn, säger Matt Richardson, avdelningschef vid Folkhälsoinstitutet.

ANNONS

Laddningsvätskan innehåller bland propylenglykol, ett lösningsmedel, och glycerol som bland annat finns i hudkräm, tvål och såpbubblor.

– Dessutom stämmer innehållet inte alltid med vad som redovisas, och ibland saknas innehållsförteckning helt, säger Matt Richardson.

Folkhälsoinstitutet har även uppmärksammat studier där man hittat nikotin i ampuller som märkts nikotinfria.

– Oavsett om man röker nikotinet så är det en beroendeskapande substans, även om cigaretten inte innehåller tobak. Dessutom är det en risk att normalisera rökning, barn och unga exponeras och det kan leda till att man börjar använda produkter som innehåller nikotin, säger Matt Richardson.

Just avsaknaden av tobak i e-cigaretter innebär att cigaretten inte omfattas av tobakslagen. Området är oreglerat vilket gör att man inte kan förbjuda rökningen på vissa allmänna platser som tåg och restauranger.

– Det är ett juridiskt dilemma. Vi kan inte reglera rökningen, den uppgiften är riksdagens, säger Matt Richardson.

Men en ny lag kan vara på väg. Ett direktiv som EU-kommissionen la fram förra året och som kan bli verklighet nästa år inkluderar e-cigaretter. Enligt förslaget ska nikotinprodukter som innehåller mindre halter av nikotin klassas som tobak. Med det beror på hur mycket nikotin cigaretten innehåller, med större mängder klassas den som läkemedel och faller under läkemedelslagen därför att nikotinet har en farmakologisk inverkan på kroppen.

ANNONS

I dagsläget är e-cigaretten varken godkänd eller registrerad som läkemedel och Läkemedelsverket driver ett antal ärenden mot försäljare som de anser bryta mot lagen. De har också fått in rapporter från kommuner och allmänhet om att vissa e-cigaretter innehåller nikotin.

– Jag kan inte säga hur många företag det gäller. Men intresset växer och vi får varje dag förfrågningar från stora affärskedjor om vilka regler som gäller för försäljning, säger Marie Kerttu vid Läkemedelsverket.

Problemet är dock att hemsidorna som säljer cigaretterna på nätet inte sällan är registrerade utomlands, även om försäljningen sker i Sverige. Då gäller inte den svenska lagen.

Läkemedelslagen gäller inte e-cigaretter som inte innehåller nikotin. Men smaktillsatserna som kola, mint och citron kan göra att användarna uppfattar dem som mindra farliga.

– Tobakskonventionen, som Sverige skrivit under, är tydlig. Smaktillsatser i tobaksprodukter bör inte tillåtas då framför allt unga riskerar att bli beroende. Detta kan även gälla för e-cigaretter även om de inte innehåller tobak, eftersom de kan innehålla nikotin, säger Matt Richardson, Folkhälsoinstitutet.

ANNONS