Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

GKSS Team Viktor Ogeman leder den avgörande matchen över Team Nicklas Dackhammar, också GKSS.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ogemans chansning blev ett lyckokast

Det blev en lång dag för matchracingseglarna i vattnen utanför Långedrag i går. Ungdomsfinalen gick mellan Viktor Ogemans team och Nicklas Dackhammars dito.

När det var dags att avgöra vilket av de tre ungdomslagen i Volvo Spring Cup i matchracing som skulle ta den enda platsen i 20-årsjubilerande Stena Match Cup i Marstrand 30 juni till femte juli, blev det väldigt dramatiskt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Team Dackhammar hade i kraft av bättre resultat tidigare i tävlingen fördelen av att få välja båt och dessutom få starta i styrbordsposition i finalen, men trots detta tog Ogemanbåten ledningen. Men sedan fick Ogeman en varning av domarna, vilket i det här sammanhanget innebär att den varnade båten måste göra en 360-graders snurr innan målgången.

Nu behövdes inte detta eftersom vinden, som varit så gynnsam för segling tidigare under dagen, plötsligt mojnade av till nästan ingen vind alls.

Matchen avbröts av domarna och nu återstod bara att invänta bättre och seglingsbar vind för att kunna genomföra en omsegling. Ytterligare ett försök gjordes som fick avbrytas innan vinden äntligen tillät ett helt race, och det blev tredje gången gillt.

– Vi sökte oss mot högerkanten där vi trodde på bäst vind, och det var ett lyckokast skulle det visa sig, säger en överlycklig Viktor Ogeman, rorsman i teamet.

Dackhammarbåten gjorde allt för att komma tillbaka och låg och högg hela tiden på lägen, men Team Ogeman lyckades hålla ledningen in i mål.

Både Team Ogeman och Team Dackhammar har haft Marstrand som det stora målet i sommar, och det blev alltså Ogeman som drog det längs strået. I Marstrand kommer i stort sett hela världseliten att vara på plats och konkurrensen blir stenhård.

– Vi var med i Marstrand redan för två år sedan, men då mest för att lära eftersom vi var så unga och oerfarna.

Den gången vann Team Ogeman bara en match, men det var å andra sidan en fin skalp – dåvarande regerande världsmästaren Ian Williams från Storbritannien.

– Vi är klart bättre nu. Målet är minst kvartsfinal i Marstrand, det krävs nog fem, sex segrar och det känns som att det är inom räckhåll, säger Ogeman.

Huvudklassen vanns av danska Team Joachim Aschenbrenner före GKSS-teamet Johnie Berntsson. Båda teamen tog fyra segrar men danskarna vann på inbördes möte och får därmed tävla i Stena Match Racing Cup.

Noterbart är även att Magnus Holmberg, som drog igång matchracingen i Marstrand för 20 år sedan, tävlar igen. Besättningen består av samma gäng som var världsetta säsongen 2000–2001. 53-årige Holmberg vann fyra segrar i Långedrag i helgen och har sedan tidigare en direktplats till Marstrand.

Fakta: Team Viktor Ogeman

Viktor Ogeman, rorsman.

Patrik Sturesson.

Herman Andersson.

Oscar Jönssson.

Erik Larsson.

Johan Cervell (stod över i helgen).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.