Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

OG:s inkasso till domstol

Skulden till Original Gangsters växte blixtsnabbt – från 29 000 kronor till 200 000. Nu åtalas tre OG-medlemmar för grov utpressning. Enligt gruppens ledare Denho Acar handlade det om legal indrivning.

För ett par veckor sedan berättade GP om det forna fängelsegängets nya affärsmetoder. I dessa ingår försäljning av ännu icke narkotikaklassade preparat samt utlånings- och inkassoverksamhet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inom kort prövas lagligheten i domstol.

Tre män med koppling till Original Gangsters – däribland den så kallade Sverigechefen Geofrey Kitutu – ställs inför rätta för påstådd brottslighet i Strömstad den 4 juni.

Att offret, en 32-årig man från Bohuslän, tagit emot dopningsmedel för 29 000 och att han dessutom skulle avyttra substanserna råder inga meningsskiljaktigheter om.

OG-bossen kände sig lurad

Detta skedde emellertid inte och Original Pharma, ett av Acars bolag, krävde tillbaka sina pengar. OG-bossen förklarar att han påmint 32-åringen vid upprepade tillfällen och att han känt sig lurad.

Denho Acar hävdar också att det rörde sig om legitima krav. Han medger dock att räntan möjligen kan betraktas som hög, men att målsäganden frivilligt accepterat den vid tidpunkten då avtalet ingicks.

Skickade ut torpeder

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand är förstås av motsatt uppfattning och utfärdade i går en stämningsansökan mot de tre torpeder som Acar skickat ut.

- Det var sammanlagt fem individer som besökte huset. Minst en av dem var beväpnad med batong. De trängde in och hotade 32-åringen, hans fru och deras barn med våld. Mannen blev även misshandlad. Efter samråd med Denho Acar per telefon försökte de förmå 32-åringen att betala ut 200 000 kronor, säger Ahlstrand.

33-årige Geofrey Kitutu, en 22-åring från Limmared och en 25-åring från Kista var lovade att få hälften (100 000 kr) för besväret.

Inblandade i andra mål

Hela utpressningsärendet har överflyttats till Solna tingsrätt. Där finns två andra mål som innehåller delvis samma folk från Original Gangsters:

• Dels en sprängning mot en lägenhet på Södermalm i Stockholm i maj. Den drabbade är en kvinna som tidigare fungerat som nämndeman och som varit en flitig bloggare på internet.

Fem personer med OG-anknytning – varav en kille född 1991 och en 1992 – sitter häktade för delaktighet i grov allmänfarlig ödesläggelse och mordförsök. Kitutu och en av de andra männen från Strömstadshändelsen misstänks för anstiftan.

- Jag väcker åtal på fredag, meddelar chefsåklagare Tora Holst i Stockholm.

• Dels ett antal grova narkotikabrott och vapenbrott under sommaren, merparten i och runt huvudstaden.

Samtliga punkter kommer att behandlas i en och samma rättegång.

Dehno Acar, 35, grundade Original Gangsters i Bergsjön 1993. Han lever sedan senhösten 2006 i landsflykt i Turkiet. Han är fortfarande häktad i sin frånvaro, misstänkt för anstiftan till grov mordbrand mot ett kafé på Vasagatan i Göteborg.

Mest läst