Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

OG-ledare anhållen för attack

Original Gangsters ledare Denho Acar sitter anhållen - igen. Han påstås ligga bakom brandbombsattacken mot Café Vasa för två veckor sedan. En annan gängmedlem greps vid samma tillfälle.
Konflikten mellan OG och de tidigare innehavarna av kaféet är hösten följetong i den undre världen. En serie våldsamheter kan knytas till de spända relationerna mellan grupperna.
Enligt den 24-årige företagaren har han utsatts för utpressning och krävt på 200 000 kronor. Rörelsen såldes därför nyligen till en annan person. Men överfallen fortsätter i till synes oförminskad skala.
Den 10 november kastade någon in en flaska, innehållande lättantändlig vätska, genom ett sönderslaget fönster på Café Vasa. Den så kallade molotovcocktailen vållande materiella skador, inte mer.
Ett par dagar senare häktades en 26-årig man, med anknytning till Original Gangster, som på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Han betraktas som en springpojke åt mer etablerade kriminella - däribland Denho Acar - och anses vara utföraren.
I onsdags plockade spanare in Acar och ytterligare en medlem, en 31-åring från Västra Frölunda. Åklagare och polis tror att dessa män beordrat eller beställt angreppet mot kaférörelsen. De anklagas i första hand för anstiftan och medhjälp till brottet.
Sammanlagt har alltså tre individer frihetsberövats i ärendet.
Den 15 november sprängdes den bil som Denho Acar emellanåt brukar färdas i. Jaguaren stod parkerad i Gamlestaden och attentatet ägde rum nattetid. Fordonet är registrerat på en av OG-bossens släktingar.
Tidigare under hösten har både Café Vasa och en pizzeria i Lerum, båda med anknytning till den 24-årige företagaren, beskjutits. En av hans bröder misshandlades av en 26-årig Original Gangsters.
Dessutom blev ett näringsställe i Majorna, som drivs av Acars storebror, föremål för skottlossning i slutet augusti.
Faktarubrik
Denho Acar, född 1974, släpptes i början augusti från ett sexårigt fängelsestraff för grovt rån, utfört i Södertälje.
Acar greps sedan igen redan den 29 augusti - misstänkt för grovt vapenbrott - tillsammans med ytterligare sex personer med OG-anknytning. Utredningen mot honom lades dock ner. Tre av de andra fälldes i tingsrätten.
I onsdags anhölls alltså Denho Acar på nytt. Denna gång anklagad för anstiftan och medhjälp till grov mordbrand.
Mest läst