Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Offren vittnar om rädsla och vanmakt

  Vänsterextremisters våldskampanjer är allt annat än välriktade. Även anhöriga till högerextremister drabbas av våldet. - Jag tittar ibland under bilen för att se om där ligger en bomb, berättar en mamma.

  Hennes son är en kille som är engagerad långt ut på den politiska högerkanten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det är han som är den egentliga måltavlan för våldsverkarna från Revolutionära fronten och Afa.

  Men hon och andra anhöriga till unga högerextremister drabbas lika hårt, kanske värre, av trakasserierna: Nedklottrade husfasader, uthängningar med barnens namn, bild och personnummer på affischer som sätts upp i grannskapet eller läggs i grannarnas brevlådor, stenar genom fönsterrutorna, färg eller bensin som kastas in genom brevinkastet, sönderslagna bilar, brev med hot om att deras barn ska misshandlas. Barn som också blir misshandlade.

  Till skillnad från vänsterextremisternas föräldrar skäms många föräldrar till högerextremister för sina barns politiska åsikter. De vill inte att hoten och trakasserierna ska bli kända. Även om de är offer så är de rädda för att omgivningen ska döma dem för barnens åsikter.

  - Jag har berättat för min chef för den händelse att Afa skulle ringa arbetsplatsen. Annars vill jag inte prata om det, säger en förälder som har ett välbetalt chefsjobb.

  - Jag har egentligen svårt att tro att de skulle ge sig på mig. Men de har ju gett sig på andra familjer.

  Ett äldre par som upplät sin bostad åt sitt barnbarn vaknade en morgon av att en granne knackade på och berättade att deras fasad var fullständigt nedklottrad av Afa.

  - En morgon hade de sprayat ner fasaden. Det var stora bokstäver, röd sprayfärg. Det kändes olustigt på något sätt, jag och frun tvättade bort det med fotogen. Det stod mitt barnbarns namn och något med Afa. Han bodde hos oss då, berättar mannen i familjen.

  Under GP:s granskning har det även visat sig att aktioner även riktats mot fel personer, grannar till högerextremister har fått sina fönster inslagna, anhöriga har fått sina tillhörigheter vandaliserade, yngre syskon och föräldrar har av misstag utsatts för brott.

  Igår kunde GP visa att extremvänsterns våldskampanjer i västsverige resulterat i minst 180 dokumenterade attacker.

  Mer om vänsterns våld och offer i Västsverige kan du läsa om i dagens GP. Granskningen fortsätter i morgondagens tidning.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.