Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Offentlighetsprincipen rundad i Hjuviksfrågan

Trafikverkets svar till Nätverken Hjuviksvägen och Övre Hällsvik angående nyttokalkylen för utbyggnaden av Hjuviksvägen är under all kritik, skriver Theo Papaioannou och Håkan Andersson, Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den demokratiska processens misslyckande visar sig tydligt genom behandlingen av utbyggnaden av Hjuviksvägen. Nätverken Hjuviksvägen och Övre Hällsvik ifrågasatte i ett tidigt skede om utbyggnaden verkligen var lönsam och om lösningen höll på lång sikt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en tidigare debattartikel efterfrågade Vägvalet i Trafiknämnden vem som ägde frågan kring Hjuviksvägen. Vilken roll har Trafikverket, kommunstyrelsen, Trafiknämnden, stadsdelsnämnden m.fl.? Då konstaterade man att ärendet gått andra vägar utan att passera Trafiknämnden. En enig stadsdelsnämnd Västra Hisingen hade uttryckt i sitt remissvar att hänsyn borde tagits till Nätverket Hjuviksvägens skrivelse. Kommunstyrelsen struntade i både stadsdelsnämndens eller nätverkets uttalanden. Trafikverket klargjorde att deras uppgift var att utföra uppdraget och att det var politiken som bestämde.

Vi efterfrågade en nyttokalkyl i Trafiknämnden under hösten 2012. Men trots att den efterfrågades av Göteborg stad förnekade Trafikverket dess existens. Det visar sig nu att nettokalkylen trots allt existerar.

Trafikverkets svar till Nätverken Hjuviksvägen och Övre Hällsvik är under all kritik då de inte ens bemöter det faktum att de inte lämnat ut nyttokalkylen under åtta månaders tid! Nätverket får i stället till svar att kalkylen kom igång av misstag och saknar betydelse.

Det är även allvarligt att denna kalkyl inte bara undanhållits från allmänheten utan även från ett politiskt valt parti av folket.

Offentlighetsprincipen är ett av de viktigaste verktygen vi har i en demokrati och om den inte följs så är det som bäddat för korruption och maktmissbruk.

Vi ställde en fråga på Twitter till infrastrukturministern, Catharina Elmsäter-Svärd (M), vad hon tyckte om den uppstådda situationen. Hon svarade: känner inte till i sak. där offentlighetsprincipen är tillämpbar ska den följas utan dröjsmål.

Då undrar vi: Har regeringen tappat kontrollen över myndigheten? Vad gör regeringen när Trafikverket tar egna beslut om vad som är offentligt och inte?

Theo Papaioannou (VV)

partiledare

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare