Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Oerhört viktigt för kungahuset"

Kommentarer med anledning av det kungliga barnets födelse:

Hovexperten Sten Hedman:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är oerhört viktigt för kungahuset, det här kommer ju som, om man ska använda begreppet, på beställning. Kungahuset behöver den här grejen, ett litet barn är ju vad alla längtar efter. Det har ju varit en mörk tid för kungahuset, eller åtminstone för kungen. Han har haft det jobbigt och hela familjen har drabbats, kommenterar hovexperten Sten Hedman födseln.

– Det här är också det som stora delar av Sverige tycker är roligt.

– Jag tänker på en dag för 34 år sedan, snart 35 år sedan, när Victoria föddes här på Karolinska sjukhuset, det var ju faktiskt lugnare då än var det var nu. Det är en hype i dag, mer hysteri och mer förväntan, underligt nog, säger Sten Hedman till TT:s reporter på Karolinska.

Hur var det när Victoria föddes, visste man att det pågick eller?

– Det var väldigt mycket hemlighetsmakeri på den tiden inom hovet, på ett annat sätt i alla fall än det var nu. Det dröjde alltså fem timmar efter förlossningen innan hovet lämnade en kommuniké, vilket ju är lite anmärkningsvärt om man tittar i dagens läge. Men det är ju också en annan nyhetstid nu.

Ärkebiskop Anders Wejryd som var officiant vid bröllopet mellan Victoria och Daniel hörde nyheten om den nyfödda prinsessan klockan sju i morse.

– Det är roligt varje gång ett barn föds, säger Anders Wejryd.

Vad betyder det här barnet för Sverige?

– Sverige är ett litet land och det här innebär en glädje som alltid infinner sig när ett barn som man har en anknytning till föds.

Wejryd träffade de nyblivna föräldrarna i samband med deras vigsel 2010 och de har möts i flera officiella sammanhang.

Patrik Åkesson, ordförande i rojalistiska föreningen:

Rojalistiska föreningen sände på morgonen lyckönskningstelegram till kronprinsessparet, kungaparet och prins Daniels föräldrar.

– Vi kommer naturligtvis vid lämpligt tillfälle att fira detta. Men det finns ingen särskild fest inplanerad, berättar föreningens ordförande Patrik Åkesson.

Han säger att det känns "fantastiskt bra att Sverige har begåvats med ytterligare en tronarvinge".

– Det kommer givetvis att öka kungafamiljens popularitet.

Kronprinsessparet, som redan är enormt populärt, kommer givetvis att gynnas ytterligare av detta, säger han.

Åkesson tror att prinsessan kommer att få ett par traditionella namn. Han gissar även på något överraskande inslag av något "udda", kanske ett fornnordiskt namn för att knyta an till Sverige är en tusenårig monarki.

– Hildur, kanske? Estrid eller någonting sådant gammalt, gissar Åkesson. Han tror däremot inte att kronprinsessparet väljer något modernt namn som "vart och varannat barn bär".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.