Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Oerhört viktigt för kungahuset"

-Det är oerhört viktigt för kungahuset, det här kommer ju som, om man ska använda begreppet, på beställning, säger hovexperten Sten Hedman om prinsessfödseln. -Kungahuset behöver den här grejen, ett litet barn är ju vad alla längtar efter. Det har ju varit en mörk tid för kungahuset, eller åtminstone för kungen. Han har haft det jobbigt och hela familjen har drabbats, kommenterar hovexperten Sten Hedman födseln. -Det här är också det som stora delar av Sverige tycker är roligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kungaparet lyckönskade på eftermiddagen de nyblivna föräldrarna på hovets hemsida:

"Vi gläds mycket med kronprinsessparet. Vi minns själva glädjen över att bli föräldrar och vi önskar den nya familjen en underbar tid i lugn och ro. Det är ett efterlängtat barnbarn och vi är båda mycket stolta och lyckliga i dag.", hälsar kungen och drottning Silvia.

Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine kommer också med en hälsning:

"Vi är båda överlyckliga över vår nya familjemedlem. Vi har sett fram emot att bli morbror och moster och vi önskar all lycka och kärlek till vår syster, Daniel och deras dotter," skriver de på hovets hemsida.

Prins Daniels mamma och pappa och syster lämnar via hovets hemsida sina lyckönskningar till kronprinsessparet.

"Vi känner stor glädje i dag när vår Daniel och vår Victoria nu blivit föräldrar. Vi önskar Daniel och Victoria all lycka med nya familjemedlemmen och vi kommer att stödja och hjälpa till som farföräldrar", skriver Olle och Ewa Westling.

Prins Daniels syster Anna Westling Söderström med familj skriver att hennes familj sett fram emot födseln:

"Jag känner en stor lycka över att min bror och Victoria nu har blivit föräldrar. Det är ett mycket efterlängtat barn. Som faster ser jag, tillsammans med min familj, med spänning fram emot att lära känna barnet och följa hennes utveckling. Det är också mycket roligt att mina döttrar fått en kusin, vilket de längtat efter.

Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare, skriver i ett sms till TT:

"Jag gratulerar med värme Victoria och Daniel. Nu hoppas jag att de får en lugn tid med sin dotter och med varandra."

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ordförande, skriver i ett sms till TT:

"Jag gratulerar Victoria och Daniel till deras barn. Det är alltid fantastiskt när ett nytt liv kan välkomnas till världen."

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin sällar sig till gratulanter och skriver:

"Jag gratulerar konprinsessparet till det största. Önskar den nya lilla familjen all lycka och litet lugn och ro".

Även folkpartiledaren Jan Björklund gratulerar.

"Jag vill välkomna Sveriges nya prinsessa till världen och skicka mina varmaste gratulationer till kronprinsessparet. Att bli förälder är en livsomvälvande upplevelse och jag hoppas de nu får njuta av denna tid", skriver han.

KD-ledaren Göran Hägglund hälsar via sin pressekreterare att han framför sina varmaste hälsningar till de nyblivna föräldrarna, och att han är glad för kronprinsessparets skull.

"En liten prinsessa! Det är fantastiskt roligt för Sverige men framförallt för de nyblivna föräldrarna. (. . .) Jag vill skicka mina varmaste lyckönskningar till kronprinsessparet och hoppas de får tid att njuta av stunden!" skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, på mikrobloggen Twitter.

"Mina hjärtligaste gratulationer och varmaste lyckönskningar till Kronprinsessparet och (den nyfödda) prinsessan", skriver Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, på Twitter.

Rojalistiska föreningen sände på morgonen lyckönskningstelegram till kronprinsessparet, kungaparet och prins Daniels föräldrar.

-Vi kommer naturligtvis vid lämpligt tillfälle att fira detta. Men det finns ingen särskild fest inplanerad, berättar föreningens ordförande Patrik Åkesson.

Han säger att det känns "fantastiskt bra att Sverige har begåvats med ytterligare en tronarvinge".

-Det kommer givetvis att öka kungafamiljens popularitet.

Kronprinsessparet, som redan är enormt populärt, kommer givetvis att gynnas ytterligare av detta, säger han.

Även republikanska föreningen gläds åt nyheten att Victoria och Daniel har blivit föräldrar.

-Vi gläds med föräldrarna och med alla andra föräldrar som i dag har fött ett barn, säger republikanska föreningens ordförande Peter Althin.

På mikrobloggen Twitter haglade inläggen om födseln. Många hyllade prins Daniels naturliga framtoning och framför allt vällde en flodvåg av gratulationer fram. De tre mest populära ämnena vid lunchtid i Sverige var #kunge, Prins Daniel och #royalbaby. Just namnfrågan sysselsatte många, med spådomar om traditionella val, men också förhoppningar om något modernt val. Ett av de mer originella förslagen var Leia.

Det förekom förstås också mer syrliga, kritiska och humoristiska inlägg. "Prinsessans namn ska ju marknadsföra Sverige. Vad är annars poängen? Jag föreslår: Abba Ikea Roxetta Bernadotte", skrev regissören Ulf Malmros.