Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sx8d808e.jpg

Odla vitlök – ute eller inne!

Som så många kryddor är vitlöken både god och vacker. Lägg därtill att den är supernyttig och hur enkel som helst att odla så är det väl ingen tvekan − sätt igång bara!

Vitlök odlas med klyftor. Varje liten klyfta ger en ny fin vitlök. Köp helst utsädeslök i handelsträdgården, på ett garden center eller i plantskolan. Om du planterar vitlök som kommer från livsmedelsbutiken kan de bära på virus eller annan smitta som riskerar att hamna i din jord.

Plantering & skörd i trädgården

Nu och fram till slutet av oktober är perfekt tid att odla vitlök för skörd nästa säsong. Välj en solig plats där jorden är näringsrik och inte för kompakt. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken, rotändan neråt, och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Odla gärna vitlök i upphöjd bädd, det är både vackert och praktiskt.

Vitlök måste inte planteras på en organiserad plats i trädgården utan kan stoppas ner lite varstans, bara det inte är för blött i marken. Växer löken i rabatten bland andra växter kan den vara till hjälp genom att hålla borta viss ohyra.

Skörda vitlöken nästa år på sensommaren när bladen är gula. Gräv upp hela plantan med blast och häng eller lägg på torkning. Och använd så klart klyftor från dina egna lökar för att sätta nya!

Vitlök som planterats på hösten kan, om du är otålig, skördas redan i början av sommaren året därpå, men då är den liten och har inte börjat bilda klyftor ännu. Smaken är dock mild och god. Du kan också tjuvstarta genom att klippa lite vitlöksblast på våren och använda i sallader. Men låt det mesta av blasten vara kvar så att löken utvecklas ordentligt.

Odla vitlök inomhus

Det är kul att odla vitlök inomhus för att skörda den goda och milt vitlökssmakande blasten hela vintern. Det blir dock inga lökar. Två klyftor i en medelstor kruka är lagom, som sticks ner ca 2 cm i porös jord. Ställ krukan i en solig fönsterkarm och vattna regelbundet. Klipp den goda blasten efterhand som den kommer upp. När vitlöken inte orkar producera mer blast slänger du den och sätter en ny vitlöksklyfta. För odling inomhus kan du använda lök från butiken.

...om trädgård och odling på Odla.nu!

Trädgård med liten budget

Ta tillvara sommarens skörd

Fototävling!

Mest läst