Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Odén i spetsen för äventyret

  Lagkapten, landslagskvinna, lagäldste och en av de absolut skarpaste skyttarna i Champions League 2013. Högernian Ida Odén gör sin nionde säsong i Sävehoftröjan och har varit med under hela eran av dominans.

  IK Sävehof har varit suveräner inom den svenska damhandbollen i snart ett decennium, men nu är laget på väg mot någonting extraordinärt – nämligen en slutspelsplats i Champions League. Det är något som inget svenskt damlag tidigare har lyckats med och i spetsen för äventyret går Ida Odén. 26-åringen från Borås som sedan hon först värvades till Sävehofs juniorlag som 17-åring har hunnit med att bli både äldst i laget och lagkapten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – När jag tänker på att vi har chans att ta oss vidare i Champions League så måste jag nästan stanna upp och fråga vad det är som händer. Det skulle vara min största bedrift på handbollsplanen, säger hon i ett försök att sammanfatta känslan.

  Själv har kaptenen bidragit stort till Partillelagets överraskande framfart i CL. 24 fullträffar på tre matcher har det blivit hittills, vilket innebär en andraplats i den totala skytteligan – ett mål bakom tyska Thüringers målmaskin Sonja Frey.

  – Det har fungerat bra, det kan jag ju inte säga något annat om. Jag är en spelare som tar mycket ansvar och skjuter mycket, ibland blir det ju många missar också, säger en något ödmjuk storskytt.

  För två veckor sedan stod Ida för nio mål när Sävehof skrällbesegrade tyska ligaettan Leipzig. "Det största som har hänt svensk damhandboll" sade expertisen om segern och i dag har laget chans att upprepa bragden inför fullsatta läktare hemma i Partillebohallen.

  – Det kommer verkligen bli någonting utöver det vanliga, lovar 26-åringen som, när hon väl bestämde sig för att satsa på handbollen, gjorde en snabb resa från division 2 till Sveriges bästa elitserielag.

  Kärleken till bollsport blossade upp under tidigt 90-tal någonstans i Borås – men det skulle dröja ytterligare tio år till innan Ida visste exakt vilken typ av boll som gällde.

  – Jag spelade både handboll och fotboll tills jag var 16 år och behövde göra ett val. Jag tyckte alltid att det var väldigt roligt med fotboll, men min pappa var min handbollstränare så innerst inne lutade jag nog alltid lite mer mot handbollen.

  Efter beslutet rullade allt på för Ida. Från Borås HK i division 2, till u-landslaget, till Sävehofs juniorlag och sedermera också Sävehofs A-trupp, allt inom loppet av ett par år.

  – Mitt första år i A-laget (2006) vann vi första SM-guldet på sex år, sedan dess har vi varit i final varje säsong.

  Det enda som egentligen lät vänta på sig var A-landslagsdebuten. Men den skulle komma den också – i maj förra året. Efter en skada på Sabina Jacobsen blev Ida blixtinkallad till en träningsturnering i Turkiet inför OS i London.

  – Jag var på väg hem från en USA-resa och mellanlandade i Paris – där upptäckte jag en massa missade samtal. Det var Per Johansson (dåvarande förbundskapten) som ville ha med mig i laget.

  Knappt hann Idas plan toucha landbanan i Sverige förrän det var dags att sätta sig på nästa flyg mot Turkiet och en landslagsplats. Hon spelade sin absolut första A-landskamp jetlaggad och utan att ha tränat ihop med laget en enda gång.

  – Jag tror att det gick ganska bra ändå, jag hann inte bli nervös och det är ju en fördel.

  Sedan dess har det blivit ytterligare 15 landskamper och Idas sportsliga klassresa kan anses fullbordad... eller? En karriär utomlands då?

  – Det är egentligen ingenting jag har strävat efter. De gånger jag har fått erbjudanden så har Sävehof alltid känts som det bättre alternativet. Klubbens framtid känns trygg och jag trivs med min situation och allt jag har runt omkring handbollen här i Göteborg.

  En av de komponenter som gör att Ida graviterar mot Göteborg är sambon Robert Johansson. Ni vet kantspelaren som gjorde elva säsonger och tog fem SM-guld med Sävehofs herrlag.

  – Vi träffades på ett U-landslagsläger här i Göteborg och har varit tillsammans i över åtta år nu.

  Nästa sommar blir det bröllop och Ida har börjat tänka på de livets ingredienser som väntar efter att handbollskarriären är över.

  – Jag har många vänner som har skaffat barn så jag ser ju hur härligt det verkar vara.

  Men när det där "livet efter handbollen" kan tänkas ta fart vet inte Ida i dagsläget. Kanske blir det nio säsonger till i Sävehoftröjan, kanske blir det bara en. Det är motivationen som fäller avgörandet.

  – Jag måste alltid kunna hitta den där riktiga tändningen för att vilja spela. Hela min karriär har jag tagit det ett år i taget och det har fungerat bra för mig.

  Men nu, i Champions League-tider, råder ingen brist på motivation hos Sävehofs lagkapten eller resten av laget. Det är en trupp rågad med självförtroende som kommer att ta sig an tyska ligaettan i Partillebohallen i dag. En seger där och Sävehofs chanser att nå ett slutspel är ljusa.

  – Man laddar verkligen extra inför de här matcherna. Vi pratar om dem långt i förväg och varje match känns som en liten final, säger tjejen som alltså snittat åtta mål per match.

  Det är nog låga odds på att Leipzigs målvakt får se sig passeras av ungefär lika många Odén-släggor i dag.

  IDA ODÉN OM...
  ... Sävehofs överlägsenhet i elitserien:
  Jag tycker att det är tråkigt för svensk damhandboll, men vi i Sävehof kommer ju inte göra någonting för att bli mindre överlägsna.
  ... tränaren Henrik Signell:
  En vinnarskalle utöver det vanliga och en riktigt grinig förlorare. Lyckligtvis har laget inte förlorat så mycket, men när vi värmer upp med fotboll och han är med så kan det bli extremt grinigt när vi inte har samma syn på reglerna.
  ... tränaren Henrik Signells fotbollskunskaper: Jo, han är faktiskt ganska... eller ja, helt okej.
  ... hur viktig en landslagsplats är: Jag har aldrig haft det som mål som många andra, men det är ett jättefint kvitto på att man har gjort någonting bra och jag blir väldigt hedrad varje gång jag ser mitt namn på uttagningslistan.
  ... höstvädret i Göteborg: Jag gillar ju inte när det regnar från sidan direkt. Men jag måste nog ändå säga att det kan vara ganska charmigt också.
  ... en oväntad hobby hon har: Jag gillar second hand-shopping väldigt mycket. Tyvärr hinner jag inte med det så mycket som jag hade velat, men jag och Frida Tegstedt (också Sävehof) har samma intresse så vi brukar smita iväg på olika loppisar ibland.
  ... sin favorit tv-serie: Entourage – den är lite som Sex and the city fast från ett killperspektiv, jag finner det väldigt underhållande.
  ... värsta träningsformen: Det är nog tråkiga uppvärmningar. Vi tränar ju extremt mycket och mycket tid går åt till tråkiga uppvärmningsövningar och att bara bli varm.
  ... dagens match mot Leipzig: Jag hoppas att så många som möjligt kommer till Partillebohallen och tittar, för det kommer att bli någonting utöver det vanliga.
  ... hur gärna hon vill vinna skytteligan i Champions League: Det spelar faktiskt absolut ingen roll. Bara någon i vårt lag gör tillräckligt mycket mål så kan jag tänka mig att göra noll.

  Sävehofs tränare Henrik Signell om...
  ... Ida Odén som handbollsspelare: Hennes absoluta styrka är att hon är så bra på att välja rätt, det är vad handboll handlar om. Hon har inga extrema attribut så som ett extremt skott eller ett extremt genombrott men hon väljer alltid rätt i situationerna. Sedan är hon väldigt lojal, har optimala ledaregenskaper och är perfekt som människa och nästintill perfekt som spelare.

  SÄVEHOF-LEIPZIG
  När:
  I dag 18.00.
  Var: Partillebohallen alternativt TV10.
  Återstående matcher i CL-gruppspelet: Sävehof-Krim (10/11), Sävehof-Metz (17/11).

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.