Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ockupanter lämnar Vasaparken

Efter sex veckors ockuperande kommer kärntruppen att lämna Vasaparken på torsdagskvällen efter att ha firat midsommarsolståndet årets kortaste natt.

Omkring femton personer, medlemmar i nätverket occupyvasaparken, slog upp sina tält i Vasaparken i slutet av maj. Gruppen har dragit till sig fler personer och av de ursprungliga är det ganska få kvar.

– Vi har uppnått det vi ville. Det är dags att börja ett nytt projekt. Vi avvecklar och de som är kvar kommer mer att övergå till en protest mot hemlöshet, säger Anahatha.

Hon heter något annat, men väljer att vara anonym. Anahatha läser socialantropologi, tillhör miljöaktivisterna och har tidigare jobbat i vården samt inom barn- och fritidsomsorg.

Nöjd med insatsen

Nu är hon nöjd med att fått igång ett forum i Vasaparken, där människor har kommit till tals. Att parken blivit en mötesplats, utan alkohol och andra droger, att den varit öppen 24 timmar om dygnet, att den har blivit tryggare för grannar och hundägare samt även renare.

Ockupanterna har kunnat använda toaletter på dygnetruntöppna kaféer i närheten. För att slippa bli anklagade för nerskräpning rensade de parken på glas och skräp samtidigt som de gjorde rent hus framför polishuset på Skånegatan.

– Vi vill inga människor något ont, bara gott, säger Anahatha troskyldigt.

Park- och naturförvaltningen anmälde redan i slutet av maj ockupanterna för att bryta mot ordningsstadgan med sin olovliga camping.

– Det är inte heller tillåtet enligt allemansrätten, säger Lena Jakobsson på park- och naturförvaltningen.

Efter hennes anmälan om avhysning, har ärendet legat still hos kronofogden, som verkställer sådana beslut.

– Vi väntar och söker kompletterande personuppgifter, annars går det inte att verkställa. Vi kan inte pröva utan att det finns en motpart. Svarande måste få ge sin syn, säger Hanna Olsson, jurist hos kronofogden i Göteborg.

Vill ha en dialog

Det finns undantagsfall för kronofogden när den endast går på namn utan personnummer. Det har exempelvis hänt i samband med irländska asfaltarbetare.

– I nuläget vet vi inte hur lång tid det kan ta, säger hon.

Under torsdagen var två av stadens dialogpoliser återigen på plats för att tala med ockupanterna.

– Vårt mål är att ha en dialog och lösa campingen så smidigt som möjligt. De drar till sig lite folk i utkanten, som kan bli problem, sade Kalle Allard, en av dialogpoliserna som flera gånger har besökt parken.

Det betyder att nya tält har kommit till lite högre upp i parken, medan Anahatha och hennes vänner tar sina tält och lämnar platsen. Flera av dem är noga med att kratsa upp den tillplattade jorden och så nya gräsfrön på barmarken. De överlåter mat och matlagningsplatser till efterträdarna.

– Vi fortsätter ockupationen. Vi vill vara mer politiska och inte dela ut så mycket grönsaker. Vi vill hellre tala med folk om hemlöshet, säger Ola Ohsman, som inte vill vara polis och förbjuda öl och cigaretter bland camparna.

Han och kamraterna vill hellre berätta för besökare vad hemlösheten kostar skattebetalarna. Berätta hur mycket hotellrummen kostar, när det är enda sättet som socialkontor löser hemlöshet. Han påpekar också att Räddningsmissionen delar ut tält till behövande.

– Vi ska göra allt vi kan för att hålla borta droger och fylla. Men det är ganska vanligt med missbruk bland hemlösa, säger Ola Ohsman.

Bild - 2
Mest läst