Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ockerpris för gratisbiljetter

Den 10 juni spelar Ringo Starr på Liseberg. Konserten är gratis men på World ticket shop säljs Ringobiljetterna för 2 550 kronor styck. - Lurendrejeri, dundrar Gerth Stenevang, ekonomidirektör på Liseberg.

Drygt 1 700 kronor för en biljett till Håkan Hellströms spelning på Slottsskogsvallen. Närmare 2 000 kronor för en entrébiljett till Where the action is i Azaleadalen. Den som är sugen på svinaktiga överpriser ska handla sina konsertbiljetter på World ticket shop.

Av en slump fick Lisebergs ekonomidirektör Gerth Stenevang reda på att den holländska sajten också förmedlade biljetter till sommarens paradkonsert med ex-Beatlen Ringo Starr på Liseberg.

När Gerth Stenevang såg biljettpriset på 2 550 kronor satte han först kaffet i vrångstrupen, sedan skickade han iväg ett skarpt formulerat mejl till bolaget i Holland.

- Jag påpekade att det inte ens finns några konsertbiljetter till försäljning, och förklarade också att Lisebergs gäster löser parkentré för 80 kronor och att konserten därefter är gratis.

Gerth Stenevang avslutade sitt brev, som GP tagit del av, med att World ticket shop missbrukar Lisebergs namn och att bolaget omedelbart borde sluta förmedla konsertbiljetter som inte finns.

Mejlet skickades 18 mars. Sedan dess har Liseberg inte hört ett smack. Men det är tydligt att brevet nått fram för efter Gerth Stenevangs påpekande om att World ticket shop dessutom angett fel spelplats, Lisebergshallen i stället för Stora scenen, har de uppgifterna ändrats på sajten.

- De flesta göteborgare vet ju att konserterna på Stora scenen är gratis för parkens gäster, men jag tänker på folk från andra länder som blir nyfikna och reser hit för att se på Ringo Starr och tror att de måste betala tusentals kronor för att komma in. Det är oerhört irriterande!

Hur tror du att bilden av Liseberg påverkas?

- Givetvis skadas vårt varumärke. Som köpare utgår man ju från att biljettpriset är sanktionerat av Liseberg, att vi får vår del av kakan, vilket alltså är helt felaktigt.

Hur skulle du beskriva World ticket shops affärsmetoder?

- Det är avancerat bedrägeri på högsta nivå. Den här typen av lurendrejeri har vi inte varit med om på Liseberg tidigare.

Men det har man på Gröna Lund i Stockholm.

När GP berättar för programchefen Kenny Mattsson att World ticket shop säljer biljetter för drygt 1 800 kronor till nöjesparkens konsert med Bryan Adams 9 juni suckar han ljudligt i telefonen.

- Herregud … nu igen?! Det är för jävligt. Vi hade exakt samma problem med John Fogertys konsert förra sommaren.

Vad kan ni göra åt det?

- Jag vet inte. Det är svårt att komma åt. I princip kan de köpa Gröna Lunds årskort för 189 kronor och sälja det vidare som en konsertbiljett för 2 000 kronor.

Så är det. Marknaden är fri och World ticket shop och andra bolag (till exempel biljettnu.se och slutsålt.se) har rätt att sälja och förmedla andrahandsbiljetter till vilket pris som helst. Inte ens Konsumentverket kan göra nåt åt det.

- Vi uppmanar alla biljettförmedlare att uppge ursprungspris, då blir det i alla fall enklare för kunden att avgöra om de vill betala mellanskillnaden, säger Malin Fors, jurist på Konsumentverket.

På konsertarrangören Live Nation försöker man stävja den mest spekulativa andrahandsförsäljningen, dels för att den parasiterar på Live Nations verksamhet, dels för att skyhöga biljettpriser är negativt för både artist och publik.

- Dessutom finns risken att man blir lurad och aldrig får sin biljett. Därför understryker vi vikten av att endast köpa biljetter via auktoriserade ombud, säger Catarina Oscarsson på Live Nation.

Bild - 2
Bild - 3
Bild - 4

På sajten reviewcentre.com är kunderna inte nådiga i sina omdömen om World ticket shop och bolagets affärsmetoder.

"Det värsta bolaget någonsin!" 2/4 2011

"Rena skräpsajten och löjligt dyr" 2/4 2011

"Jag kontaktade dem 14 gånger för att kolla var mina biljetter fanns och varje gång försäkrade de att biljetterna var på väg. Men det kom aldrig några biljetter" 2/3 2011

"Köp inget av det här bolaget" 9/3 2011

"Jag skulle hellre hoppa naken i en kaktus än att ha med de här giftormarna att göra igen" 24/2 2011

(inläggen är översatta från engelska)

GP har ringt och mejlat World ticket shop i Holland men ännu ej fått svar på våra frågor.

Mest läst