Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

... och här är bubblarna

Förutom de tunga makthavarna, vilka kommer vi att prata om under året? Här är tjugo som är på väg upp!

(Namnen presenteras i bokstavsordning)

Nabila Abdul Fattah, krönikör och bloggare

En rappare som numera skriver rappa krönikor i Metro och i sin egen blogg. Syns och hörs i debatten. Aktuell i vår med boken De kriminella – rapport från gängens Göteborg.

Hampus Ericsson, vd JCE Group

Andra generationens Consafe-ledare. Lågprofilerad arvtagare i Christer Ericssons stora privatägda företagsimperium med offshore, konsultbolag, fastigheter och mycket annat.

Mattias Göransson, tidningsmakare

Han kallas tidningsvärldens humla – som lyckas med det omöjliga. Först fotbollstidningen Offside sedan reportagemagasinet Filter, vald till Årets tidskrift 2009. Mer är att vänta.

Josefin Hjörne Meyer, Styrelseledamot Stampen

Den fjärde generationen i familjen Hjörne. Medieutbildad. Jobbar på rekryteringsföretaget Bohmans.

Tobias Hysén, fotbollsspelare IFK Göteborg

Bilden av honom mitt i AIK-klacken, är redan klassisk. Då en förlorare. Men i längden en vinnare. En spelare som vågar står upp mot huliganism. På väg att bli en lika stor profil som farsan Glenn.

Ulrika Josephsson, vd Folkteatern

Har gjort det mesta inom teater, från revy med Peter Flack i Örebro till Lars Norén. Nu är hon vd och Norén konstnärlig ledare för Folkteatern. Och förväntningarna om en teater som ska påverka är stora.

Kitty Jutbring, programledare

Har gjort en lång resa från Big Brother till programledare i P3 och Svt. Att hon tagit sig upp ur dokusåpa-träsket tyder på en viss talang. Det enda som bestått är 80-talslooken.

Carin Kindbom, ny vd Svenska Mässan

41-årig företagsledare som under året hamnar på en tung maktpost när hon efterträder Lennart Mankert som går i pension. Uppgiften blir att locka en generation som tycker att mässor är mossiga.

Andreas Kleerup, musiker

Från Grammisgalans bad boy till småbarnsförälder i Göteborg. Efter att mest ha skrivit åt andra kommer han i vår med ett nytt eget album som väntas ge honom ytterligare en hypeskjuts.

Sanna Klinghoffer, producent Kaliber

En energisk och enveten dynamo i Sveriges Radios grävande flaggskepp som gång på gång hittar rätt ämnen. Har lyckats få stor slagkraft i en liten redaktion. Blir i år av med sin stjärnreporter och berättartalang Anna Jaktén.

Anders Kornestedt, vd designbyrån Happy

Mannen som vred ett ö ett kvarts varv åt höger och fick hur mycket uppmärksamhet som helst. Inte bara i go:teborg. Mångfaldigt prisbelönt kreativ ledare. Hängiven grafisk designer – och fågelskådare.

David Lega (KD), företagare och politiker

Handikappidrottaren med 14 världsrekord i simning som blev framgångsrik entreprenör och föreläsare i personlig utveckling. Ny ledamot av riksidrottsförbundets styrelse. Startar ny karriär som politiker. Kandiderar till riksdagen för KD.

Gustav Martner, creative director

En av grundarna av webbreklambyrån Daddy, som under året blev en del av amerikanska überhippa Crispin Porter & Bogusky. Jobbar med webbaserad marknadsföring som blivit världsindustri.

Isabella Nilsson, ny chef Göteborgs konstmuseum

Tar över ett konstmuseum som har rekordmånga besökare. Efter Mölndals konsthall och prestigefyllda Millesgården på Lidingö är hon tillbaka i Göteborg. Och nu kan allt hända på konstmuseet.

Björn Olsson, musikproducent

Har producerat Håkan Hellström, Mando Diao, Joel Alme, Hästpojken med flera. Har en inte obetydlig del i den göteborgska musikscenen som de senaste åren regerat landet.

Albert Svanberg, ny chef Svt Göteborg

Går från tv-sportchef till kanalvillan i Göteborg. Ett namn som många tyckte var överraskande – men högintressant. Tar över ett hus i gungning. Ser antagligen bara möjligheter.

Andreas Svenungson, ny marknadschef Google Norden

Gick från Leif Johanssons stab i Volvokoncernen till världens hetaste digitala företag. Google är svenska studenters drömarbetsgivare inom IT-området, och en snabbt växande global maktfaktor inom medier.

Cecilia Verdinelli, krönikör

Vänsterlutande debattör med hög integritet och spetsig penna. Efter fem år som redaktör för anrika Göteborgstidskriften Ord & Bild läser hon nu medicin. Men överger inte samhällsdebatten.

Johannes Åberg, bloggare Yimby

Har med hjälp av bloggen och nätverket Yimby (Yes in my backyard) ökat pulsen i debatten om stadsplanering i Göteborg. Inställningen är ja till nya byggen, vilket som bekant är ytterst provocerande för en del.

Ruben Östlund, filmregissör

Född på Styrsö. Började med skidfilmer. Gick filmhögskolan i Göteborg. Slog igenom med Gitarrmongot 2004. Prisbelönt med De ofrivilliga. Nytänkare och svensk films kaxighetsminister.

Mest läst