Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Observatoriets framtid hotad

  Observatoriet i Slottsskogen i Göteborg brottas med stora ekonomiska bekymmer. I höst riskerar verksamheten att upphöra.
  Observatoriet, mitt på Björn Hedvalls stig i Slottsskogen, ligger inbäddat i lummig grönska strax intill Ödledammens blanka vatten. Kort sagt en idyll. Men det hela är en chimär.
  Anläggningens framtid är hotad på grund av brist på ekonomiska medel. Hittills har föreståndarens lön betalats av Torslanda stadsdelsnämnd, som nu ifrågasätter den utgiften.
  "Hyreskostnaderna bestrids för övrigt av Botaniska trädgården - ett konstlat arrangemang som beror på historisk eftersläpning. Det naturliga vore att verksamheten i sin helhet överfördes till skolförvaltningen, i all synnerhet som besökarnas flertal består av skolklasser från Göteborg", heter det i ett pressmeddelande från Göteborgs botaniska trädgård och Västra Götalandsregionen.
  De ekonomiska bekymren lyftes nyligen fram av föreningen Slottsskogsobservatoriets Vänner. Detta vid ett möte med representanter för Göteborgs botaniska trädgård och Park- och naturförvaltningen. Då konstaterades också att verksamheten i sig fungerar väl och att Observatoriet lämpar sig utmärkt för sitt ändamål
  Observatoriets historia går tillbaka till 1929 och den nuvarande byggnaden stod färdig 1985. Primus motor bakom den var just den Björn Hedvall, som har fått ge namn åt stigen där Observatoriet ligger.
  "Det är dock stor risk för att den mångåriga verksamheten där upphör mycket snart, om inte finansieringen av föreståndarens lön kan lösas", understryks i pressmeddelandet.
  Ovan den röda porten till det turkosfärgade observatoriet kan läsas den latinska sentensen "Per aspera ad astra" ("Genom svårigheter mot stjärnorna"). För närvarande skymmer pengabrist stjärnhimlen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.