Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Observatoriet stänger

  Slottsskogsobservatoriet stängs den siste januari. Det finns inga pengar kvar till uppvärmning och drift. Det är slutet på en 80-årig tradition.
  Slottsskogsobservatoriets vänner (SV) har en längre tid kämpat med minskade intäkter och ökade utgifter.
  - Nu går det inte längre, säger Ingemar Ewaldz, SV:s ordförande.
  Stängningen kommer i första han att drabba alls skolklasser, som beställt visningar under våren.

  Observatoriet drivs av SV, som är en helt ideell organisation, men pengar går åt till driftkostnader och uppvärmning. I takt med att besökarantalet har minskat på senare år har också ekonomin försämrats.
  Observatoriet i Slottsskogen är det enda folkobservatoriet i Västra Götaland och ett av få i hela landet.

  SV har varit i kontakt med kommunen för att få bidrag till verksamheten, men mötts av svaret att "det är inte vårt bord". Nu är huvudmannaskapet delegerat till Botaniska, som inte heller har gott om pengar och saknar intresse för observatoriet.
  - Vi har fyra problem, säger Ingemar Ewaldz:
  * Ekonomin
  * Klotter
  * Huvudmannaskap
  * Föreståndare
  - Vi behöver 40 000 kronor per år till drift och uppvärmning. Det är ingen stor kostnad
  - Klottret har på senare tid ökat kraftigt och det har tärt på våra intäkter. Vi behöver en ny huvudman, som vi kan diskutera långsiktiga planer med och vi behöver en ny föreståndare inom kort.

  Observatoriet har öppet måndagar och onsdagar för allmänheten och övriga dagar efter överenskommelse med kommunens skolor, därför tycker SV att skolan skulle kunna stå som huvudman.
  - Vi har fått tillfälligt ekonomiskt stöd av bland annat Hasselbladstiftelsen med nya instrument, men nu behöver vi förnya vår utrustning.

  I dag har observatoriet cirka 3 000 årliga besök mot tidigare 6 000. När kometer passerar kommer det 500 personer dagligen.
  Även Göteborgs Astronomiska klubb vädjar i ett brev till Västra Götalandsregionen, som är huvudman för Botaniska Trädgården, om stöd för observatoriet och bifogar namninsamlingslistor med drygt 300 namn.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.